Niewłaściwe nawyki żywieniowe, brak regularności w diecie oraz konsumpcja przetworzonej, niezdrowej żywności to główne przyczyny zakwaszenia organizmu. Defekt ten dosięga coraz większe grono osób, co jest wynikiem negatywnych zmian w stylu życia.

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu jest wynikiem zaburzeń w równowadze kwasowo-zasadowej – w skrajnych przypadkach doprowadza do rozwoju kwasicy – poważnej przypadłości, która może skutkować pobudzeniem ośrodka oddechowego mózgu i chemoreceptorów czego objawem będzie przyśpieszony i pogłębiony oddech.

Pomiaru kwasowości i zasadowości dokonuje się przy wykorzystaniu wskaźnika pH:

  • 0-7 – odczyn kwaśny
  • 7 – odczyn obojętny
  • 7-14 – odczyn zasadowy

Większość płynów ustrojowych w organizmie człowieka ma pH zasadowe, choć są od tego wyjątki (np. sok żołądkowy). Poprzez równowagę kwasowo-zasadową krwi rozumie się pH zawierające się w przedziale od 7,35 do 7,45.

Reasumując, zakwaszenie organizmu to stan, który może doprowadzić do dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Spowodowane jest głównie złymi nawykami żywieniowymi, używkami oraz brakiem aktywności fizycznej.

Objawy zakwaszenia


Zakwaszenie organizmu może mieć wpływ niemal na cały organizm, prowadzi bowiem do silnych zaburzeń enzymatycznych, demineralizacji oraz odziaływania kwasów na tkanki, należy mieć na uwadze, że objawy zakwaszenia mogą być charakterystyczne także dla innych jednostek chorobowych, dlatego też trudno jednoznacznie stwierdzić, że defekty organizmu uwarunkowane są właśnie przez zakwaszenie.

Najczęściej występujące:

  • zaburzenia depresyjne
  • nadmierna drażliwość
  • nadpobudliwość
  • nerwowość
  • brak sił witalnych
  • pieczenie i bóle okolic odbytowych
  • podrażnienia dróg moczowych
  • biegunki
  • osteoporoza
  • suchość skóry
  • łamliwość włosów i paznokci
  • artretyzm
  • reumatyzm

Jak odkwasić organizm?

Co prawda nie mamy wpływu na procesy fizjologiczne zachodzące wewnątrz ustroju organizmu. Natomiast, możemy dowolnie modyfikować naszą dietę i tym samym regulować ilość kwasów i zasad wprowadzanych do organizmu.

Tzw. dieta zasadowa to rozwiązanie, którego celem jest redukcja kwasów z organizmu. Pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wiąże się jednak ze sporymi restrykcjami, co nie każdy potrafi zaakceptować.

Alternatywnym sposobem  na redukcję zakwaszenia jest stosowanie domowych receptur. Produkty takie jak soda oczyszczona czy ocet jabłkowy pozwalają w różnie szybkim tempie pozbyć się nadmiernej kwasowości w organizmie.

W ostatnim czasie, sporą popularność zyskują także suplementy diet – oparte głównie na naturalnych składnikach środki to wygodne i skuteczne rozwiązanie, które z pełną odpowiedzialnością – rekomendujemy.

Jak wybrać suplement na odkwaszanie?

Temat zakwaszenia organizmu jest ostatnim czasie niezwykle popularny. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż objawy charakterystyczne dla zakwaszenia dosięgają coraz większe grono osób. To wszystko ma ogromny wpływ na rynek suplementów diet – pojawia się jeszcze więcej preparatów dedykowanych dla osób borykających się z zakwaszeniem.

Niestety, spora część środków – szczególnie tych reklamowanych na dużą skalę – jest najzwyczajniej w świecie nieefektywna. Jak zatem wybrać najlepszy suplement diety na odkwaszanie?

Wyboru najlepiej dokonywać w oparciu o opinie i recenzje – zarówno lekarzy, jak i konsumentów. Znajdziemy je między innymi na forach i portalach traktujących o zdrowiu i urodzie.

Najlepsze preparaty na zakwaszenie

W ostatnim czasie zdecydowanie najlepiej opiniowanym i ocenianym środkiem na zakwaszenie jest Spirulin Plus. To produkt, który od niedawna dostępny jest również w Polsce.

Spirulin Plus to produkt w pełni naturalny, a co za tym idzie – bezpieczny. Może być stosowany przez osoby w każdym wieku. Za jego skuteczność odpowiada unikalna kompozycja takich składników jak:

  • spirulina
  • chlorella
  • mniszek lekarski
  • lucerna siewna
  • pokrzywa zwyczajna
  • zielona herbata
  • cynk

Niezwykle wysoka efektywność dostrzegana jest także przez lekarzy i dietetyków, którzy coraz częściej rekomendują ten preparat.

Stosowanie Spirulin Plus prócz przywrócenia naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej, niesie za sobą także inne korzyści, a mianowicie: redukcję nadmiaru wody z organizmu oraz poprawę witalności.

Produkt można stosować także w formie profilaktyki. Więcej informacji na spirulinplus.pl.

Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca to jadłospis, który oparty jest głównie na produktach o odczynie zasadowym. To rozwiązanie skuteczne, ale niekiedy dosyć uciążliwe. Wszak, bezwzględnie należy zrezygnować z popularnych napojów z kofeiną, kawy, alkoholu, tłustych mięs, ciastek czy herbatników. Nie każdy ma na tyle silną wolę, by uwolnić się od tych – często uzależniających – produktów.

Nie mniej jednak, jeśli zdecydujemy się na to rozwiązanie, to musimy zaznajomić się z podstawowymi tabelami opisującymi pH produktów spożywczych. Na ich podstawie możemy skomponować dowolną dietę odkwaszającą. Wystarczy tylko pamiętać o zasadzie 80/20, tj. 80% powinny stanowić produkty o odczynie zasadowym, a 20% – produkty o odczynie kwasowym.

Podstawa diety (tzw. produkty zasadowe):

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 8,1 – 9,0) Produkty zasadotwórcze (pH 7,0 – 8,0)
kiwi cytryny
arbuz pomarańcze
ananas banany (dojrzałe)
daktyle awokado
figi truskawki
borowiki szlachetne mandarynki
kurki zwyczajne kalarepa
dynie marchew
ogórki kapusta
cukinie brokuły
czarna rzodkiew szczaw
surowy szpinak gotowany szpinak
soki z warzyw (bez cukru!) por
soki z owoców (bez cukru!) seler
botwina chrzan

 Uzupełnienie diety (tzw. produkty neutralne):

Produkty neutralne (pH = 7,0)
śmietana
serwatka
jogurt naturalny
oleje (tylko i wyłącznie roślinne)
masło (świeże)

 Produkty kwasotwórcze (maksymalny udział w jadłospisie – 20%):

Produkty wysoko kwasotwórcze (pH 5,0 – 5,9) Produkty kwasotwórcze (pH 6,0 – 6,9)
wieprzowina Ryby
cukier jaja
mąka pszenna Chleb żytni
biały ryż Pełnoziarniste makarony
sól piwo
kakao Kasza gryczana
żółty ser otręby pszenne
Czarna herbata makaron sojowy
wołowina orkisz
kawa twaróg