Piperyna to składnik pieprzu. Dzięki tej substancji ma on ostry i piekący smak. Pieprz, nazywany „królem przypraw”, stosuje się powszechnie w każdej kuchni. Jest najczęściej stosowaną przyprawą na Zachodzie. Sprawia, że przygotowane potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Mało kto z nas zdaje sobie jednak z tego sprawę, iż te drobne ziarenka mają właściwości lecznicze. Ta zwyczajna przyprawa zawiera bowiem dobroczynny składnik – piperynę, a jak dowiedziono, ma ona nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego zatem piperyna wykazuje właściwości prozdrowotne?

Co to jest piperyna?

co to jest piperyna

Piperyna, to w pełni naturalny związek występujący w przyrodzie (alkaloid). Występuje w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu (Piperis nigri). Jest to bezbarwna lub kremowo żółta, krystaliczna substancja o ostro-gorzkim smaku. Została odkryta około 200 lat temu, przez duńskiego chemika i fizyka Hansa Christiana Oersted. To właśnie dzięki piperynie nawet najmniejszy dodatek pieprzu czarnego sprawia, iż odczuwamy charakterystyczny piekący ostry smak. Ale wspomniany związek ma też wiele innych właściwości, dzięki którym zaczął być stosowany w medycynie.

Jak dowodzi wiele badań piperyna pozytywnie wpływa na odchudzanie, działa antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Informacje podane w wielu badaniach dowodzą, iż piperyna chroni przed zachorowaniem na Alzheimera oraz pomaga w zwalczaniu stanów depresyjnych.

Choć informacje o odkryciu piperyny przedstawił światu wspomniany Hans Christian Oersted, to jej właściwości lecznicze znane są już od czasów chińskiej i indyjskiej medycyny. Stosowano ją wówczas do łagodzenia wielu dolegliwości, w tym u osób cierpiących z powodu bólu stawów, w przypadku chorób serca czy w dolegliwościach trawiennych. Współcześnie związek ten znany jest najbardziej jako suplement wspomagający odchudzanie. Warto wiedzieć, iż największa ilość piperyny znajduje się w pieprzu czarnym. Trochę mniej zawiera pieprz biały, natomiast najmniej piperyny jest w pieprzu kolorowym i zielonym.

Wpływ piperyny na zdrowie człowieka

wpływ piperyny na zdrowie

Informacje przedstawione w wielu źródłach pokazują, iż piperyna blokuje tworzenie nowych komórek tłuszczowych oraz obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu człowieka. Stąd natychmiast obwieszczono światu, jak korzystny wpływ ma piperyna na odchudzanie. Właściwość tą bierze się z zakłócenia aktywności genów, które kontrolują powstawanie tkanki tłuszczowej. Pod wpływem piperyny wzmaga się także wydzielanie soków trawiennych (trzustkowego, jelitowego czy żołądkowego). Piperyna poprawia również trawienie pokarmu oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomniana substancja ułatwia także wchłanianie składników odżywczych takich jak: witamina C, beta-karoten, selen, witamina A, witamina B-6 oraz koenzym Q.

Nie do pominięcia jest jeszcze inna właściwość piperyny. Otóż ułatwia ona namnażanie się komórek barwnikowych. A ta cecha w połączeniu z fototerapią promieniowaniem ultrafioletowym powoduje, że skóra staje się ciemniejsza. Informacje te badane są w kontekście leczenia bielactwa nabytego.

Kolejnym istotnym prozdrowotnym działaniem czarnego pieprzu, a dokładniej zawartej w niej piperyny, jest hamowanie działania substancji chemicznych, które odpowiadają za mutacje w materiale genetycznym naszych komórek. Dzięki badaniom in vitro na komórkach myszy i szczurów udowodniono, iż podawanie piperyny może hamować wzrost guzów nowotworowych. Czy zatem w niedalekiej przyszłości powstanie lek przeciwnowotworowy o nazwie „piperyna”. Opinie dotyczące stosowania wspomnianej substancji w charakterze antynowotworowym są różne. Trzeba bowiem pamiętać, iż ma ona działanie wspomagające, nie jest jeszcze żadnym lekiem. Ponadto należy do substancji naturalnych, dlatego na efekty jej działania trzeba długo czekać, co w przypadku chorób nowotworowych ma niebagatelne znaczenie.

Piperyna poprawia także stan układu nerwowego. Działa bowiem antydepresyjnie dzięki możliwości poprawy neurotransmisji serotoniny i dopaminy. A to właśnie tych substancji brakuje u osób cierpiących na depresję.

Piperyna na odchudzanie

piperyna na redukcję

Dostępne badania pokazują, iż wspomniany związek ułatwia proces rozkładu tkanki tłuszczowej, co bezpośrednio przyczynia się do pozbycia się zbędnych kilogramów. Poza tym substancja ta zaburza działanie genów, które odpowiadają za namnażanie się komórek tłuszczowych. Do procesu odchudzania dochodzi także wskutek rozwoju tkanki mięśniowej, przyczyniającej się do spalania zbędnych kilogramów. Choćby te argumenty powinny nas przekonać, aby piperyna była stosowana w naszej kuchni jak najczęściej. To właśnie ten dobroczynny wpływ na odchudzanie sprawił, iż suplementy z piperyną cieszą się obecnie tak dużą popularnością. Zaleca się ich stosowanie osobom, które mają skłonności do przybierania na wadze, a przy tym prowadzą mało aktywny tryb życia. Piperyna sprawi, iż spożywany przez nas pokarm trafi do żołądka o wiele szybciej, a jego strawienie trwa o wiele krócej.

Niestety nie oznacza to, że wystarczy przyjmować jedynie piperynę, aby uporać się ze zbędnymi kilogramami. Warto bowiem pamiętać o tym, że piperynę możemy znaleźć jedynie w wierzchniej warstwie ziarenek pieprzu. A dodając pieprz do potrawy, nie wykorzystujemy go w stu procentach. Pamiętajmy także, że samo stosowanie piperyny, bez zmiany stylu życia, bez codziennej dawki ruchu, nie da pożądanych efektów.

Piperyna, a choroby nowotworowe

Niejeden artykuł opisywał wyniki badań na temat wpływu piperyny na rozwój niektórych chorób nowotworowych, w tym na rozwój raka piersi. Amerykańscy uczeni doszli do wniosku, iż piperyna może nawet zapobiegać rozwojowi raka piersi. Wykazali oni bowiem, iż zmniejsza ona znacznie liczbę komórek o charakterze nowotworowym. Jeśli wyniki dalszych badań nie wykluczą, iż amerykańscy naukowcy mylą się w tej materii, to być może za kilka, czy kilkanaście lat piperyna będzie stosowana jako lek na raka piersi.

Inne właściwości piperyny

Suplementy zawierające piperynę stosowane są również w celach pobudzenia naszego układu odpornościowego. Składnik ten stymuluje także nasz układ pokarmowy do prawidłowego funkcjonowania. Poprzez poprawę ukrwienia w trakcie trawienia pokarmów, możliwe jest lepsze przenikanie składników pokarmowych z układu trawiennego do krwi.

Osoby spożywające piperynę są bardziej wytrzymałe na ból, który pojawia się w trakcie, lub po, intensywnym wysiłku fizycznym. Dzieję się tak, ponieważ piperyna ułatwia eliminowanie z naszego organizmu kwasu mlekowego. Warto więc sięgnąć po preparaty zawierające wspomnianą substancję, kiedy czeka nas intensywny wysiłek fizyczny. Według danych naukowców po zażyciu piperyny wzrasta poziom pH kwasów żołądkowych, dlatego związek ten ułatwia trawienie białek. Chcąc wymodelować sylwetkę, być może pomocna będzie właśnie piperyna. Forum internetowe pełne jest wypowiedzi potwierdzających działanie odchudzające tej substancji. Zawsze jednak jej zażywanie połączone musi być z zachowaniem racjonalnej diety i aktywności fizycznej.

Obecnie prowadzone badania nad piperyną (nie tylko na zwierzętach, ale i na ludziach) nie wykazały, iż wywołuje ona skutki uboczne. O ile oczywiście jest stosowana w rozsądnych ilościach, jest to związek całkowicie bezpieczny. Należy również wspomnieć, iż piperyna ułatwia przyswajanie przez organizm niektórych witamin (między innymi z grupy B) oraz składników mineralnych.

Większości osób piperyna kojarzy się z pewnością jako związek doskonały na odchudzanie. Jej działanie jest jednak o wiele bardziej szerokie. Warte przypomnienia jest jej działanie przeciwrakowe, ale nie tylko. Wykazano bowiem także, że doskonale wpływa na naszą pamięć, zapobiega rozwojowi Alzheimera. Zdaniem wielu naukowców łagodzi objawy depresji poprzez zwiększeniu w organizmie tak zwanych neuroprzekaźników, jak dopamina i serotonina, a właśnie tych związków brakuje często u osób zmagających się z tą chorobą.

Warto wspomnieć także o przeciwbakteryjnym działaniu piperyny. Zwalcza ona między innymi:

  • Gronkowca złocistego – bakteria ta wywołuje wiele chorób, a jest przy tym niezwykle oporna na leczenie antybiotykami
  • Chrombacterium violaceum – bakteria wywołuje infekcje skórne, w rzadkich przypadkach ropień wątroby lub sepsę

  • Bacillus sphaericus

  • Klebsiella aerogens

Stwierdzono także, że piperyna działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Piperyna – gdzie kupić?

Ze względu na niebagatelny wpływ piperyny na nasze zdrowie, jej dostępność jest obecnie coraz większa. Decydując się na przyjmowanie suplementów z piperyną warto pamiętać, iż najlepiej działają te zawierające bardzo wysoką dawkę piperyny. Im dawka większa, tym piperyna działa skuteczniej (piperyna forte). Na rynku nie brakuje suplementów zawierających wyciąg z owoców pieprzu czarnego z zawartością piperyny 50-90%, rzadko 95%. Istnieje także preparat, w którym znajduje się czysta piperyna.Cena produktu bywa różna, dlatego warto poświęcić chwilę, aby nabyć produkt o jak najwyższej jakości.

Bez wątpienia czarny pieprz to jedna z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Zawarta w nim piperyna ma niezwykły wpływ nie tylko na smak przygotowywanych potraw, ale i na nasze zdrowie. Niejeden artykuł wspominał już o tym, iż wzmaga apetyt, zwiększa pobyt seksualny (popularny afrodyzjak), rozszerza naczynia krwionośne i pobudza przemianę materii. Wspomniana substancja jest obecnie stosowana także bardzo szeroko w dietetyce. Także i w leczeniu osób otyłych stosowana jest piperyna. Cena tego produktu powinna zatem być niebagatelna. I taka czasem bywa. Dlatego warto zawsze sprawdzić czy za proponowaną ceną nabywamy dobry jakościowo produkt.

Czy każdy może stosować piperynę?

czy piperyna jest dla każdego

Otóż nie… Osoby, które przyjmują tak zwane inhibitory lipazy, czyli preparaty, których celem jest zablokowanie tłuszczom dostępu do jelit, muszą zachować szczególną ostrożność w trakcie stosowania preparatów z piperyną. Piperyna w połączeniu z tymi suplementami diety może bowiem wywołać biegunkę, bardzo ostrą niewydolność, a w skrajnych przypadkach nawet ostre zapalenie jelit. Zaleca się jednak stosowanie piperyny razem ze spiruliną, morszczynem, zielem z pokrzywki ozdobnej czy z kurkuminą, czyli kolejną przyprawą o równie prozdrowotnych właściwościach. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru. Spożywanie nadmiaru pieprzu może spowodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. podrażnić wrażliwą błonę śluzową oraz sprzyjać rozwojowi wrzodów.

Ważne jest także, aby osoby przyjmujące leki przewlekle czy stosujące różne suplementy diety, skonsultowały się z lekarzem przed zastosowaniem piperyny. Może ona bowiem wejść w interakcje z różnymi substancjami, osłabiając bądź nasilając ich działanie.

Choć piperynę znajdziesz w jednej z najpopularniejszej przypraw, to warto pamiętać, iż nie wszystkie jej właściwości zostały potwierdzone w stu procentach. W tym celu prowadzi się wiele badań. Być może za kilka lat na ich podstawie okaże się, że niezwykle skutecznym lekarstwem na wiele groźnych chorób jest właśnie piperyna.

1 komentarz
  1. Manuela

    Od kilku dobrych tygodni mam katar. Próbowałam leczyć swoimi sposobami lecz niestety żadne domowe sposoby nic nie pomogły a prawdę mówiąc psikaczy do nosa nie toleruję. Okazało się po badaniach, że mam gronkowca. Zaczęłam stosować piperynę na zwalczenie tego świństwa. Piperynę zakupiłam w sklepie zielarsko-medycznym. Ale warto zaopatrzyć się w suplementy z piperyną. Moja babcia od zawsze mówiła, że pieprz jest zdrowy!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.