Sok z kiszonej kapusty to bez wątpienia doskonałe źródło wielu witamin i probiotyków, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez wahania sok z kiszonej kapusty mogą włączyć do swojej diety między innymi osoby pozostające na diecie odchudzającej, gdyż z jednej strony zawiera niewiele kalorii, z drugiej wspomaga przemianę materii. Posiada także wiele innych właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Warto zapoznać się z jego walorami!

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kapusty kiszonej powstaje w procesie fermentacji białej kapusty przy udziale pewnych szczepów bakterii (Pediococcus i Leuconostoci), po wcześniejszym jej zasoleniu. Jest on niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów.

Posiada witaminy B1, B2, B6, K, E i C. Co ciekawe sok z kapusty zawiera także witaminę U, która to wykazuje działanie antyzapalne, przyspiesza gojenie się ran, a ponadto normalizuje wydzielanie soków żołądkowych (zwiększa lub zmniejsza ich ilość w zależności od tego, jakie organizm ma zapotrzebowanie). Sok z kiszonej kapusty zawiera dodatkowo beta-karoten, jod, żelazo, błonnik, wapń, siarkę i magnez. Co więcej w jego składzie można znaleźć luteinę i zeoksantynę, które poprawiają wzrok oraz chronią soczewkę oka opóźniając rozwój zaćmy. Ten kapuściany napój dzięki zawartości fitoncydów wykazuje dodatkowo właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Z pewnością prawdziwe jest stwierdzenie, że picie soku z kiszonej kapusty wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto napój ten opóźnia zachodzące procesy starzenia, zapobiega, nowotworom, chorobie wrzodowej, wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego. Sok ten oczyszcza organizm, systematycznie spożywany reguluje temperaturę ciała – w zależności od sytuacji stosownie ją obniża albo podwyższa. Ponadto jest to doskonałe źródło bakteriocyny, czyli naturalnego antybiotyku, wspomagającego organizm przy dolegliwościach pokarmowych, bezsenności, a nawet przy bólach stawów.

Działanie soku z kiszonej kapusty.

Sok ten to bez wahania niezwykły naturalny produkt, który wykazuje się szczególnie szerokim działaniem na ludzki organizm:

  • odbudowuje naturalna florę bakteryjną
  • wspomaga trawienie
  • zapobiega zaparciom
  • chroni wątrobę
  • działa leczniczo na śledzionę, żylaki odbytu, pęcherzyk żółciowy, miażdżycę i reumatyzm
  • zapobiega nowotworom dwunastnicy i żołądka
  • leczy chorobę wrzodową poprzez zmniejszenie produkcji soków żołądkowych
  • zaleca się go także osobom cierpiącym z powodu chorób tarczycy
  • sprzyja wchłanianiu żelaza, które to współtworzy czerwone krwinki, co z kolei przyczynia się do poprawy odporności organizmu
  • warto także zastosować sok z kapusty chcąc wzmocnić naczynia krwionośne i serce
  • powinny o nim pamiętać również osoby chcące usunąć toksyny z organizmu, czy którym zależy na szczególnej ochronie wątroby – dlatego zalecany jest po zatruciu alkoholowym w celu szybszej regeneracji
  • napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspierają pracę jelit w trakcie dolegliwości pokarmowych, czy po kuracji antybiotykami
  • wysoka zawartość witaminy C zwiększa odporność organizmu
  • przyczynia się do wzmocnienia kości dzięki obecności witaminy K

Działanie soku z kiszonej kapusty

Ale to nie koniec:

  • sok z kiszonej kapusty działa doskonale na wrzody, bowiem powleka wnętrze układu pokarmowego niemal tak jak śluz żołądkowy. Właśnie to “powlekanie” jelit i żołądka od wewnątrz przyczynia się do tego, że stają się one mniej podatne na uszkodzenia, a to z kolei przekłada się na możliwość samoistnego wygojenia się wrzodów.
  • wspomaga odchudzanie, bowiem sok wypijany codziennie w ilości od kilku łyżek do pół szklanki pobudza układ pokarmowy do pracy, co z kolei skutkuje znacznym przyspieszeniem metabolizmu. Dodatkowo sok z kapusty kiszonej wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a są to problemy które często dotyczą osób z nadwagą lub otyłych.
  • warto pić sok z kiszonej kapusty na pasożyty, bowiem odkwasza on organizm, przez co wnętrze przewodu pokarmowego staje się bardziej zasadowe. A takich warunków nie lubią pasożyty, więc rozwijają i namnażają się znacznie wolniej. Dlatego już kilka dni z zastosowaniem kuracji sokowej może pozwolić pozbyć się niechcianych mieszkańców z naszych jelit.
  • choć nasz organizm doskonale radzi sobie wydalanie zbędnych toksyn, to warto mu jednak czasami w tym pomóc. Wystarczy niecała szklanka soku z kiszonej kapusty wypijana dwa razy dziennie przez 14 dni, aby osiągnąć pożądany efekt. Taka kuracja nie kosztuje wiele, ale jest skuteczna, a my dzięki temu możemy poczuć się zdrowiej.
  • warto pić sok z kiszonej kapusty na zaparcia, gdyż rozpulchnia on masy kałowe, a to sprawia że są one znacznie łatwiejsze do usunięcia z organizmu. Ponadto jelita stają się bardziej ruchliwe, co pomaga w przesuwaniu mas kałowych ku odbytnicy. Dzięki temu wypróżnianie staje się znacznie łatwiejsze, a pierwszych efektów można spodziewać się już po pierwszej dawce soku.
  • kapuściany napój to także doskonałe remedium na refluks żołądkowy, bowiem posiada on zdolność do naturalnego zneutralizowania kwasów zawartych w żołądku. Skutkuje to tym, że żołądek może powrócić do równowagi, refluks znika, a zgaga już się więcej nie pojawia. Co ciekawe u osób, u których zdiagnozowano refluks, dietetycy polecają specjalną odkwaszającą dietę, która powinna nawet zawierać właśnie ten dobroczynny sok z kiszonej kapusty.
  • również cukrzycy powinni pić sok z kiszonej kapusty nie tylko z uwagi na znikomą ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Napój ten wykazuje bowiem właściwości grzybobójcze, co utrudnia zasiedlanie się wszelkich grzybów i drobnoustrojów w organizmie cukrzyka. Jest to szczególnie ważna właściwość soku, bowiem właśnie u cukrzyków w skutek choroby dochodzi do zmian metabolicznych, które powodują, że ich organizmy są wyjątkowo podatne na rozwój grzybów i na powstawanie trudnych do wyleczenia grzybic.
  • choć może wydawać się to zaskakujące sok z kiszonej kapusty sprawdza się również przy biegunce. Wynika to z faktu, iż podczas biegunki organizm traci cenne płyny oraz potrzebne mu elektrolity. Kiszona kapusta nie powoduje wprawdzie powstrzymywania biegunki, ale jest niezwykle pomocna przy uzupełnianiu brakujących elektrolitów oraz bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ponadto napój ten przywraca naturalną mikroflorę jelit, co przyspiesza powrót do zdrowia. Wielu specjalistów zaleca, aby sok z kapusty kiszonej pić nie tylko podczas biegunki, ale także do kilku dni po ustaniu towarzyszących jej objawów.
  • sok z kiszonej kapusty sprawdza się w przypadku osób chorujących na candida albicans, ale i cierpiących z powodu innych chorób grzybiczych. W tym przypadku należy wypijać sok regularnie, ale już w niedużych ilościach. Napój ten obniża pH organizmu co powoduje, że grzyby już nie tak chętnie zamieszkują w takich warunkach, a z czasem nawet giną. Silne zdolności grzybobójcze tego soku powodują, iż z powodzeniem możesz wspomagać swój organizm od wewnątrz, jak i od zewnątrz, stosując okłady na skórę dotkniętą grzybicą.
  • dna moczanowa – w przypadku tej choroby metabolicznej zaleca się przede wszystkim pozbycie się zbędnych kilogramów. Ma to przyczynić się przede wszystkim do zmniejszenia towarzyszących dolegliwości bólowych, a sok z kiszonej kapusty przyspiesza proces odchudzania, dodatkowo zapobiegając wchłanianiu tłuszczów. Jest to niezwykle ważna właściwość, bowiem w przypadku osób cierpiących z powodu tej choroby, spożywanie tłustych pokarmów nasila wchłanianie zwrotne moczanów, a to prowadzi do odkładania się kaleczących kryształków w torebkach stawowych.
  • również włosy mogą skorzystać na dobroczynnym oddziaływaniu soku z kiszonej kapusty. Zawiera on bowiem niezbędne do pobudzenia cebulek witaminy, które dodatkowo pozwalają utrzymać strukturę włosów w dobrej kondycji. Ponadto zawiera związki siarki i wapń, które stanowią budulec włosa. Oczywiście sam sok to tylko dodatek do dobrze zbilansowanej diety.
  • kapuściany sok pomaga także osobom borykającym się z uciążliwym trądzikiem młodzieńczym. Można go z powodzeniem stosować zewnętrznie (przemywając twarz wacikiem nasączonym sokiem), albo wypijając go. Zasługa tak korzystnego działania soku z kapusty na skórę spowodowana jest przez zawartość przeciwutleniaczy oraz tendencji do odkwaszania środowiska.

Sok z kapusty – jak pić?

Można wypijać w celach profilaktycznych jedną szklankę soku dziennie. Dla urozmaicenia możesz dodać do niego soku z innych warzyw lub owoców. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku sok z marchwi, jabłka, czy z cytryny.

Przeprowadzone doświadczenia kliniczne dowiodły nawet, że spożywanie 100-200 ml świeżego soku z kapusty, na pół godziny przed każdym posiłkiem, 3-5 razy dziennie doskonale wpłynie na zdrowie. Sok z kiszonki warto jest wypijać w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność. Dowiedziono nawet, że 1 szklanka soku wypita przed zjedzeniem śniadania i ta sama ilość pół godziny po kolacji, to wprost idealny sposób na to, aby uniknąć sezonowego przeziębienia.

Jeśli natomiast zależy Ci na odchudzających właściwościach tego kapuścianego napoju, warto jest pić go codziennie na czczo oraz zaraz po zjedzonej kolacji. Wypijany w ten sposób będzie także poprawiał florę bakteryjną jelit. Chcąc uzyskać działanie lecznicze soku z kiszonej kapusty należy go przyjmować w dawkach po 100 do 200 ml dziennie.

Oczywiście sok z kiszonej kapusty można przyjmować w znacznie mniejszych ilościach, ale wtedy będzie wykazywał działanie profilaktyczne. Picie soku w ten sposób będzie również opóźniało procesy starzenia i zapobiegało rozwojowi różnych chorób.

Sok z kiszonej kapusty można także używać w niewielkich ilościach jako dodatek do dressingów, czy jako składnik marynaty do ryby i mięs.

Sok z kiszonej kapusty, przeciwwskazania.

Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych, sok z kiszonej kapusty nie powinien być stosowany przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, z chorobami nerek, a także z problemami żołądkowymi, bowiem niskie pH tego napoju może powodować dolegliwości bólowe. Także osoby z zespołem jelita drażliwego muszą zachować pewną ostrożność, bowiem nawet pół szklanki soku z kiszonej kapusty może wywołać u nich wzdęcia i biegunki.

 Choć jest to produkt w pełni naturalny, który zawiera cenne witaminy, minerały i probiotyki, to spożywanie go należy ograniczyć do zalecanej dawki.

Kwas z kiszonki to spora ilość sodu. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, na choroby nerek oraz układu naczyniowo-sercowego. Jednak ilość sodu w kapuście można zmniejszyć. Wystarczy ją po prostu wypłukać przed spożyciem. Można ją także lekko obgotować.

Jak zrobić kapuściany sok w domu?

Jak zrobić kapuściany sok w domu

Sok z kiszonej kapusty powstaje jako pozostałość po odsączeniu kapusty poddanej procesowi kiszenia w wyniku odpowiedniego zasolenia oraz przebiegającego później procesu fermentacji. Cukry, które zawiera kapusta pod wpływem działania różnych szczepów bakterii (Pediococcus, Leuconostoc oraz Lactobacillus plantarum) przemieniają się do pewniej postaci kwasu mlekowego. Co interesujące kwas ten stanowi także składnik uzyskanego soku i odpowiada za charakterystyczny kwaśny smak kapusty.

 Gotowy już sok ma mętną barwę, naturalnie występujący osad, a 100 g tego napoju dostarcza organizmowi zaledwie 27 kcal. Natomiast charakterystyczny zapach soku z kiszonej kapusty to efekt zawartości w nim siarki. Choć nie każdemu może on odpowiadać, to warto pamiętać iż siarka korzystnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd.

Proces przygotowania soku należy rozpocząć od samodzielnego ukiszenia kapusty. Wystarczy kapustę drobno poszatkować, następnie ułożyć ją warstwami, najlepiej w kamionkowym naczyniu. Nie można zapomnieć o soli, najlepiej niejodowanej. Tak przygotowaną kapustę należy przycisnąć talerzykiem i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu wystarczy już tylko przesączyć sok, natomiast kiszona kapusta doskonale sprawdzi się jako surówka do obiadu.

Można oczywiście także kupić już gotowy sok z kiszonej kapusty – jest naprawdę niedrogi i łatwo dostępny. Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe bogactwo.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.