Chlorella co to jest? Właściwości, dawkowanie i zastosowanie

Chlorella, to z pewnością wyjątkowa roślina. Jest to słodkowodna, jednokomórkowa alga o zielonej barwie. Kochają ją Japończycy, którzy na punkcie zdrowia i naturalnych metod leczenia mają prawdziwego fioła. NASA rozważało nawet włączenie jej do jadłospisu kosmonautów, ze względu na silne właściwości regenerujące. Choć roślina ta ma niemal najprostszą budowę na świcie, to potrafi zdziałać cuda. Ta mikroalga zdolna jest rozwiązać wiele zdrowotnych problemów.

Co to jest chlorella?

Chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to glon z gromady zielenic, żyjący zarówno w słonych, jak i słodkich wodach. Można ją spotkać również w wilgotnej glebie. Jest to jeden z najstarszych organizmów spotykanych na Ziemi, który powstał około 2,5 miliarda lat temu i powszechnie występuje na całej kuli ziemskiej. Jest tak mała, że jest niedostrzegalna dla człowieka gołym okiem. Wielkość tego jednokomórkowego tworu wynosi zaledwie od 2 do 12 mikronów. Ze względu na jej rozmiary, o istnieniu chlorelli ludzkość dowiedziała się dopiero wtedy, kiedy powstał pierwszy mikroskop. Obecnie jest ona tak popularna, że produkuje się jej aż 2000 ton na całym świecie.

Pierwsi dostrzegli jej zalety Niemcy, którzy podczas I wojny światowej zaczęli traktować ją jako cenne, a przy tym tanie źródło białka. Z biegiem lat chlorellą zaczęli się interesować naukowcy, którzy przeprowadzali jej liczne badania. To wtedy okazało się, że chlorella to bomba prozdrowotna. Ten maleńki organizm zawiera prawie 70 niezbędnych człowiekowi substancji.

Właściwości chlorelli

Ten maleńki alg w 60 proc. składa się z białka. Zawartość tego składnika czyni ją niezwykle popularną wśród wegetarian i wegan. Pozostała część tego jednokomórkowego organizmu to woda (20 proc.) i tłuszcz (11 proc.). Dodatkowo jest to także źródło błonnika oraz węglowodanów. Jednak najcenniejsze w chlorelli są witaminy i minerały, dzięki którym jest ona korzystna w leczeniu wielu dolegliwości:

  • dzięki zawartości żelaza, spożywanie chlorelli wyprowadzi nas z anemii (w 100 gramach chlorelli jest go aż 225 mg.)
  • solidna dawka potasu(aż 885 mg.) pomoże uniknąć hipokalemii, która w ostrym przebiegu może nawet zagrażać życiu
  • dodatkowo w już niewielkiej ilości chlorelli znajdziemy aż 11 razy więcej wapnia niż w mleku
  • w tym jakże niepozornym glonie znajdziesz także porcję naturalnego cynku, magnezu i selenu.Suplementy diety zawierające chlorellę mogą zatem pomóc przy problemach z koncentracją, ale pomogą również przy braku sił, witalności i energii życiowej.
  • dzięki zawartości kwasu foliowego i luteiny,suplementacja produktami z chlorellą nabiera szczególnego znaczenia w przypadku kobiet starających się zajść w ciążę. Składniki te są również bardzo ważne w przypadku kobiet w ciąży – odpowiadają bowiem za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży.
  • chlorella to również witaminowe bogactwo. Do najważniejszych witamin należą te z grupy B. Co ciekawe, te jednokomórkowe algi są lepszym źródłem tej witaminy niż doskonała pieczeń wołowa. Ponadto chlorella uzupełnia niedobory witaminy E oraz zaspokaja potrzeby organizmu na beta-karoten. A oba te składniki mają leczniczy wpływ na stan naszej skóry, ale i na wzrok.
  • bogactwo składników odżywczychw chlorelli jest niezwykłe. To jednak nie koniec jej niezwykłych właściwości. Jak wynika z ostatnich badań, chlorella w porównaniu z lucerną znajduje się wyżej w kategorii zawartości chlorofilu, a to pozwoliło stać się jej czołowym źródłem. Składnik ten pomaga budować naszą odporność.

Zastosowanie chlorelli

Zawartość wielu składników odżywczych (witaminy i minerały) zapewnia tej niepozornej roślinie szczególnie szerokie właściwości lecznicze. Po pierwsze zaleca się stosowanie jej w przypadku odtrucia organizmu i pozbycia się z niego metali ciężkich. Wiele osób ceni chlorellę za to, iż zapobiega przenikaniu do organizmu azotanów i pestycydów, które niestety są zmorą współczesnych upraw owoców i warzyw.

Ponadto niektóre okoliczności zwiększają czynniki ryzyka, jakimi jest obciążenie ciała metalami ciężkimi. Do czynników tych należą: regularne spożywanie ryb, posiadanie plomb rtęciowych, spożywanie żywności z Chin czy narażenie na promieniowanie. Bardzo ważne jest, aby organizm został oczyszczony z metali ciężkich i toksyn.

Chlorella to niezwykły twór. Owija się ona bowiem nawet wokół najbardziej upartych toksyn i nie pozwala na to, aby organizm ponownie je wchłonął. Mowa tu o ołowiu, uranie czy rtęci. Wprowadzenie chlorelli na stałe do diety może spowodować, iż komórki i tkanki nie będą więcej kumulowały szkodliwych substancji.

Detoksykacyjne działanie chlorelli polega także na usuwaniu toksyn z organizmu powstałych po radio- i chemioterapii. Wykazano również, iż wysoki poziom chlorofilu chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania radioaktywnych cząstek z organizmu.

Jednak oczyszczające właściwości to nie jedyne jej zdolności. W wyniku regeneracji organizmu dochodzi jednocześnie do podniesienia odporności organizmu. Wielu użytkowników stosujących suplement diety zawierający chlorellę po niedługim czasie zażywania zauważa poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Właściwości chlorelli sprawiają, iż rośnie odporność na szkodliwe substancje oraz pasożyty, co bezpośrednio przekłada się na nasze ogólnie lepsze samopoczucie.

Interesujące jest to, że suplementacja chlorellą przez dłuższy czas, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Wyniki najnowszych badań wskazują, że beta-karoten oraz chlorofil pobudzają do pracy limfocyty T oraz makrofagi – a to właśnie one chronią nas przed najgroźniejszymi chorobami. Dodatkowo chlorella wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, co wspiera w zachowaniu równowagi mikroflory jelitowej. A to właśnie ona pełni w naszym organizmie szczególną rolę – wspomaga produkcję hormonów i neuorprzekaźników.

Szczególne działanie chlorelli bazuje również na możliwości regeneracji tkanek. Stąd zaleca się stosowanie chlorelli w przypadku ciężko gojących się ran czy zmian skórnych. To właśnie dzięki tej właściwości regeneracji komórek, chlorella znalazła swoje miejsce w medycynie estetycznej.

Odchudzające działanie chlorelli – otyłość i nadwaga to choroby współczesnych czasów. A jak pokazuje niejedno badanie w tym zakresie, chlorella może okazać się również pomocna przy utracie zbędnych kilogramów. Specjaliści twierdzą, iż zawarta w tabletkach chlorella wyraźnie zmniejsza ilość tłuszczu w organizmie, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Osoby stosujące produkty z tym składnikiem zauważyły, iż znacznie podniósł się poziom energii, powróciła witalność oraz poprawiło krążenie. Wprowadzenie chlorelli do diety spowodowało również poprawę metabolizmu, co bezpośrednio skutkowało spadkiem masy ciała.

Chlorella, a Hashimoto – wiele pisze się ostatnio o zastosowaniu chlorelli w przypadku chorób tarczycy. Chodzi bowiem o zawartość jodu. W chlorelli jest go bardzo niewiele (mniej niż 0,5 mg. w 100 g. ). A oznacza, to że preparaty z zawartością tej rośliny, nie należą do szkodliwych. Możesz bezpiecznie stosować produkty z zawartością chlorelli, jeśli chodzi o choroby tarczycy. Nie wywołają one żadnej niepożądanej reakcji tarczycy czy gruczołów przytarczycznych. Jod wykorzystywany jest do syntezy hormonów tarczycowych, stąd tarczyca jest wrażliwa na działanie tego pierwiastka. Chlorellę możesz zatem bezpiecznie stosować przy Hashimoto.

Chlorella sprawia, że wyglądamy młodziej. Jak wskazują informacje badaczy chlorella spowalnia także proces starzenia, dzięki czemu wyglądamy młodziej. Chlorella jest ponadto niezwykle skuteczna w nadawaniu naszej skórze młodego wyglądu. Czyni to naturalnie podnosząc poziom witaminy A, C oraz glutationu w organizmie. A to właśnie te substancje eliminują wolne rodniki i chronią komórki.

Chlorella wprowadzona do codziennej diety obniża poziom cholesterolu cukru we krwi. A cukrzyca typu II oraz wysoki poziom cholesterolu to dwie poważne dolegliwości, z którymi boryka się coraz więcej osób. Lata zdrowotnych zaniedbań, stres, brak snu i nieprawidłowe odżywianie sprawiają, iż wielu osobom postawione zostają obie diagnozy. Przeprowadzono wiele badań potwierdzających, iż spożycie chlorelli zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Chlorella na kaca. Osoby spożywające alkohol mogą w pewnym stopniu odetchnąć z ulgą. Okazuje się bowiem, że chlorella to skuteczny sposób na kaca. Ta bardzo niepozorna alga potrafi zneutralizować objawy zatrucia alkoholowego zanim odczujemy jego skutki. Jest to dobra informacja, dla tych, którym przytrafi się wypicie kilku drinków za dużo.

Badania amerykańskiego dietetyka Nikki Ostrowera potwierdzają, iż chlorella przyjęta co najmniej dwie godziny przed planowanym spożywaniem alkoholu, zapobiega nieprzyjemnym jego skutkom określanym mianem kaca. Dzieje się tak, ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, których dostarcza do organizmu, chroniąc przed ich wypłukaniem przez alkohol. Zabezpiecza również wątrobę przed powodowanymi przez niego uszkodzeniami.

Dlaczego chlorella jest ważna dla zdrowia? Jak działa?

Zwolennicy jej stosowania są zdania, że zabija kilka rodzajów komórek rakowych, zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne, wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomaga gojenie się wrzodów jelit… Mówi się również, że oczyszcza krew, wątrobę cały układ pokarmowy, wspomaga dodatkowo organizm w eliminacji pleśni. A dlaczego tak się dzieje?

Chlorella zwiększa poziom albumin w organizmie. Albumina jest białkiem normalnie występującym w krwiobiegu i uważa się, że chroni m.in. przed takimi chorobami jak rak, cukrzyca, zapalenie stawów, AIDS, zapalenie wątroby, zapalenie trzustki, marskość wątroby, niedokrwistość , a także stwardnienie rozsiane.

Sądzi się także, że chlorella potrafi zapobiegać rakowi poprzez zdolność do oczyszczania organizmu z ciężkich metali i toksyn. A klucz do jej zdolności detoksykacyjnych leży w ścianie tej pojedynczej komórki. Ściana ta zbudowana jest z mikrofibryli, w których znajduje się celuloza. Mikrofibryle tworzą małe rusztowania wychwytujące niejaki cząsteczki zanieczyszczeń. Można powiedzieć, że działa to podobnie do sieci, w którą wpadają niekorzystne związki.

Skutki uboczne przyjmowania chlorelli

Chlorella posiada szereg właściwości prozdrowotnych, może jednak powodować u niektórych działania niepożądane, m.in.:

  • wrażliwość na światło słoneczne
  • obrzęk twarzy lub języka
  • zaburzenia trawienia
  • zmęczenie
  • trądzik
  • apatyczność
  • bóle głowy
  • zawroty głowy
  • drżenie

Większość z tych objawów jest typowa dla działania detoksykacyjnego. Osoby uczulone na jod, ale i te przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i przeciwzatorowe powinny przed zastosowaniem chlorelli skorzystać z porady lekarskiej.

Sposoby spożywania chlorelli

Chlorella jest dostępna na rynku w kilku formach. Można ją spożywać w postaci:

tabletek czy kapsułek: wystarczy przyjąć zaleconą ilość suplementu, a pozwoli to skorzystać z dobrodziejstw chlorelli. Warto również wybierać suplementy w zamkniętym i szklanym opakowaniu, które nie przepuszcza światła, gdyż światło może mieć niekorzystny wpływ na jej działanie.

jako smoothie: chlorella charakteryzuje się bardzo wyraźnym smakiem, stąd warto aby do przygotowanego koktajlu dodać banana, wodę kokosową, czy trochę limonki. Pomoże to nieco zniwelować charakterystyczny posmak. Najlepiej jest spożywać chlorellę w postaci sproszkowanej, ponieważ taka forma jest najlepiej przyswajalna przez organizm.

Osoby, które chcą rozpocząć przygodę z tym jednokomórkowym organizmem, mogą przygotować pyszny koktajl z chlorellą. Potrzebujesz:

  • jednego banan
  • pół dojrzałego awokado
  • dwie łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • garść świeżego szpinaku
  • szklanka soku jabłkowego
  • dwie łyżeczki chlorelli

Wszystkie składniki blednujemy i uzyskujemy koktajl gotowy do wypicia. Zawiera on potrzebne składniki odżywcze, witaminy i minerały (chlorofil, wit. A, H, D, C, z grupy B wit. B i B12, dużo błonnika i kwasu foliowego). Doskonale sprawdzi się w ciągu dnia jako przekąska lub lekki podwieczorek (wartość odżywcza 100 g sproszkowanej chlorelli wynosi 362 kcal).

Ważne jest, aby zdać sobie sprawę z tego, iż każda detoksykacja jest “maratonem”, a nie “sprintem”. Nawet jeśli jesteś zdania, że jesteś zdrowy, powinieneś proces ten rozpocząć powoli, gdyż można łatwo spowodować poważne szkody dla organizmu. Program detoksykacji powinien trwać minimum 6 miesięcy. Są jednak i tacy którzy potrzebują jeszcze więcej czasu. Mogą oni wymagać nawet kilku lat, aby skutecznie i bezpiecznie wyeliminować metale ciężkie z organizmu.

Chlorella (Chlorella vulgaris) już dawno została okrzyknięta mianem superfood, czyli tak zwanej superżywoności. Odznacza się wysoką wartością odżywczą i posiada prozdrowotne właściwości. Staje się coraz bardziej popularnym składnikiem naszej codziennej diety. Z bogactwa jej właściwości odżywczych korzysta wiele osób na całym świecie. W Japonii alga ta jest powszechnie stosowana jako źródło witamin i minerałów w życiu codziennym. Z jej dobrodziejstw korzysta regularnie nawet 10 milionów mieszkańców Japonii. Czy osoby te mylą się? Z pewnością – nie.

Autor: Michał Adamczyk

Założyciel i główny redaktor serwisu Być Zdrowym. Od 2009 roku aktywnie związany z branżą medyczną, szczególnie w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji i zdrowia seksualnego mężczyzn. Prywatnie miłośnik sportów wodnych i biohackingu. Jego celem jest świadoma edukacja o zdrowiu i rzetelna pomoc w procesie dbania o nie. Więcej informacji o autorze znajdziesz tutaj.

Oceń artykuł: Chlorella co to jest? Właściwości, dawkowanie i zastosowanie

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5

Zobacz opinie na forum o artykule:

Chlorella co to jest? Właściwości, dawkowanie i zastosowanie

guest
Podaj swoje imię
Podaj swój adres e-mail
0 Opinie
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze