Sok z cebuli to jeden z najstarszych i jednocześnie najskuteczniejszych domowych sposobów na przeziębienie. Smak cebuli z miodem zwykle kojarzy się z dzieciństwem i nie każdy chętnie do niego wraca w dorosłości, tymczasem cebula ma tyle wartości, że zdecydowanie warto polubić się z jej smakiem. Wbrew pozorom syrop z cebuli to nie tylko specyfik na kaszel i katar.

Po domowe syropy z cebuli warto sięgać również przy profilaktyce przeciw miażdżycy, dla wzmocnienia kości, a nawet dla poprawy urody! Przedstawiamy właściwości syropu z cebuli oraz sprawdzone przepisy, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić smaczny syrop na różne dolegliwości!

Skład i właściwości cebuli plus co nieco z historii

Cebula jadalna (Allium cepa) należy do rodziny Allium, razem m.in. z czosnkiem, ze szczypiorkiem i ok. 700 innymi gatunkami. Niskie wymagania tej rośliny oraz walory smakowe pasujące do większości dań są głównym powodem, dla których cebula i sok z cebuli są znane na całym świecie. Natomiast jej liczne właściwości lecznicze sprawiają, że cebula znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie. Już Starożytni Egipcjanie znali ok. 8 tysięcy właściwości cebuli, a Sumeryjczycy uprawiali ją 3 tysiące lat p.n.e.

Obecnie skład cebuli został bliżej poznany, a wiele z jej właściwości zostało potwierdzonych badaniami. Co ważne, by korzystać z dobroczynnych właściwości wystarczy przyrządzać domowe syropy cebulowe, często z dodatkiem innych wartościowych składników, ale o tym za chwilę.

Jak wiadomo, cebula jest bogatym źródłem wartościowych związków, do których zaliczamy substancje takie jak:

  • Witamina C – ze względu na sporą ilość witaminy C w cebuli (6 mg na 100 g) była ona niegdyś wykorzystywana do leczenia szkorbutu (choroby wielonarządowej wynikającej z niedoboru witaminy C).
  • Witaminy z grupy B – w tym B1 (Tiamina), której niedobór prowadzi do zaburzenia układu nerwowego oraz niewydolności serca oraz B2 (Ryboflawina) odpowiedzialna m.in. za zachowanie zdrowia błon śluzowych.
  • Prowitamina A (beta-karoten) – jest to silny antyoksydant o znanym działaniu poprawiającym wygląd skóry, często stosowany jako doustny przyśpieszacz opalania. Ponadto beta-karoten jest odpowiedzialny za zdrowie praktycznie każdego narządu: chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega zaćmie, zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, pobudza włókna kolagenowe, a także wzmacnia układ odpornościowy, dlatego syrop z cebuli znany jest głównie jako sposób na przeziębienie.
  • Krzem, cynk, siarka, fosfor, potas, sód – są to minerały niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu, a cynk jest pierwiastkiem zwiększającym odporność, dlatego syrop z cebuli oraz wszelkie jej formy są doskonałym sposobem na ogólne osłabienie oraz przeziębienie.
  • Dwusiarczek alilo-propylowy – związek lotny, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cebuli. To właśnie ta substancja wywołuje łzawienie oczu i katar podczas krojenia cebuli, co jest jednak działaniem korzystnym, ponieważ świadczy o działaniu oczyszczającym cebuli. Wraz z łzami i wydzieliną z nosa zostają usunięte wszelkie zanieczyszczenia, a organizm zostaje oczyszczony.

Jak działa syrop z cebuli?

Liczne związki o właściwościach leczniczych zawarte w cebuli sprawiają, że jest to roślina o bardzo silnym działaniu, przy czym naturalnym i zgodnym z biologią organizmu. Co ważne, witaminy przyjmowane wraz z dietą wykazują o wiele większe wchłanianie w porównaniu do syntetycznych środków. Ponadto cebula nie traci większości związków podczas obróbki, dlatego syrop z cebuli, a nawet cebula smażona, czy gotowana są cennymi lekami o działaniu m.in. przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Syrop z cebuli sprawdza się jako środek nie tylko na przeziębienie, ale także na infekcje bakteryjne. Antyseptyczne działanie soku z cebuli sprawdza się więc jako środek odkażający na katar, kaszel, czy infekcje gardła. Na domowy syrop z cebuli powinny zdecydować się również osoby chorujące na infekcje pęcherza, ponieważ jego odkażające właściwości i w tym przypadku są bardzo pomocne. Podobne działanie wykazuje sok z cebuli stosowany zewnętrznie, w formie okładów, na dolegliwości takie jak np.:

  • zakażenia gronkowcem,
  • czyraki,
  • a nawet trądzik bakteryjny

Istnieją przesłanki, że cebula i przyrządzany z niej syrop może również zmniejszać ryzyko powstawania chorób nowotworowych, m.in. raka jelita, jamy ustnej, gardła, jajników, trzustki i nerek.

Syrop z cebuli na przeziębienie – zwalcza kaszel, katar i ból gardła

Dobroczynne właściwości syropu z cebuli kojarzą się głównie z działaniem na przeziębienie. Sok z cebuli jest jednym z najprostszych do przyrządzenia leków na katar i kaszel – wymaga jedynie kilku składników, a korzyści z jego przyjmowania są niezliczone.

Syrop z cebuli na katar i kaszel działa na dwa sposoby, ponieważ jednocześnie szybko hamuje objawy przeziębienia dzięki działaniu kojącemu oraz usuwa przyczynę choroby, czyli infekcje. Ponadto, syrop z cebuli sprawdza się na ból gardła – odkaża, łagodzi podrażnienia i wzmacnia odporność. To właśnie działanie pobudzające układ immunologiczny jest podstawą większości zdrowotnego działania syropu z cebuli.

sok z cebuli na przeziębienie

W odróżnieniu od przyjmowania jedynie witaminy C, syrop z cebuli sprawdza się na odporność znacznie lepiej. Istnieją dowody na to, iż witamina C musi być przyjmowana przez dłuższy czas, by mogła wzmacniać odporność. Z kolei cebula poza witaminą C zawiera również antyoksydanty, ogólnie wzmacniające witaminy oraz cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co ważne, syrop z cebuli może być stosowany zarówno na suchy, jak i na mokry kaszel! Jednocześnie ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych z nadmiaru zalegającej wydzieliny oraz łagodzi podrażnienia, a już samo hamowanie infekcji bakteryjnej przynosi szybką ulgę.

Syrop z cebuli nie tylko na kaszel i katar – poznaj inne wskazania

Po syrop z cebuli warto sięgać nie tylko podczas przeziębienia, ponieważ jego niezwykłe właściwości potrafią wzmocnić organizm w przypadku wielu innych dolegliwości, z czego większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Zobacz, na co pomaga syrop z cebuli!

Domowy syrop z cebuli może być stosowany w przypadkach takich jak np.:

  • Wysoki poziom cholesterolu – sok z cebuli zawiera związki obniżające poziom cholesterolu LDL (złego) oraz podnoszące cholesterol HDL (dobry). Działanie takie chroni przed występowanie miażdżycy oraz chorób serca.
  • Nadciśnienie – cebula przeciwdziała nadciśnieniu, ponieważ łagodnie rozrzedza krew, co jednocześnie zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym chroni m.in. przed zawałem serce.
  • Trawienie – syrop z cebuli wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Cukrzyca – cebula wykazuje właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi, dlatego może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę oraz stanowi sposób na profilaktykę przeciwcukrzycową u osób będących w grupie ryzyka zachorowania. Mowa jednak tylko o cebuli, ponieważ już sam syrop z cebuli ze względu na zawartość cukru nie może być stosowany przez diabetyków.
  • Zmiany skórne – syrop z cebuli dzięki zawartości witamin oraz mikro i makroelementów odżywia skórę od wewnątrz, zwiększając jej naturalną gęstość oraz poprawiając ogólną kondycję. Stosowanie soku z cebuli zewnętrznie wpływa na poprawę wyglądu w przypadku wielu defektów cery. Smarowanie skóry syropem z cebuli redukuje blizny po trądziku, wygładza cerę, a nawet zmniejsza widoczność rozstępów. Z kolei działanie przeciwbakteryjne syropu z cebuli sprawdza się jako środek do leczenia trądziku, a także lek przyśpieszający gojenie ran, czy łagodzący podrażnienia, także te po ukąszeniu owadów.
  • Żylaki i owrzodzenia – stosowanie soku z cebuli w formie okładów przyśpiesza gojenie się również zmian wynikających z żylaków, czy ropnych owrzodzeń. Istotne jest tutaj działanie przeciwzapalne cebuli, dzięki czemu dochodzi do szybszego gojenia się stanów zapalnych, a nawet hemoroidów.
  • Oparzenia – kompresy z soku z cebuli mogą być stosowane w przypadku oparzeń, ponieważ przyśpieszają gojenie oraz koją dolegliwości bólowe.
  • Opuchlizna – cebula wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru wody, dlatego syrop z cebuli jest sprawdzonym sposobem w przypadku obrzęków. Właściwości te w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym wspomagają również leczenie artretyzmu oraz innych zmian reumatycznych.
  • Kac – syrop z cebuli wspomaga funkcje wątroby, dlatego jest idealnym sposobem na kaca. Wątroba osłabiona przez alkohol zostaje wzmocniona usuwając tym samym pozostałości alkoholu z organizmu.

Czy można pić sok z cebuli w ciąży i podawać dzieciom?

Naturalne środki lecznicze nie zawsze mogą być podawane kobietom w ciąży oraz dzieciom, jednak syrop z cebuli należy do zdecydowanie bezpiecznych środków. Po syrop z cebuli często sięgają kobiety w ciąży w trakcie przeziębienia. Najlepiej sprawdza się własnoręcznie przyrządzony syrop, bez sztucznych dodatków.

sok z cebuli w ciąży

Domowy syrop z cebuli jest środkiem tak bezpiecznym, że mogą go pić również małe dzieci, a po konsultacji z lekarzem nawet niemowlaki. Jedynym problemem może być smak cebuli, do którego ciężko jest przekonać dzieci. Niżej znajdziesz przepis na syrop z cebuli dla dzieci, który powinien posmakować nawet najbardziej upartym maluchom.

Jak zrobić syrop z cebuli – przepis na trzy rodzaje syropu!

Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty i co ważne, potrzebne składniki są tanie i ogólnie dostępne. Zobacz, jak zrobić prosty syrop z cebuli dla dzieci i dorosłych. Przygotowaliśmy również przepisy uwzględniające dodatki, które wzmocnią działanie syropu z cebuli, jeśli ma on być podawany na katar, kaszel i inne objawy przeziębienia.

Klasyczny sok z cytryny

Składniki:

  • 2-3 cebule,
  • miód lub kilka łyżek cukru,
  • szklany pojemnik z pokrywką (może być słoik).

Sposób wykonania:

  • Cebulę drobno siekamy;
  • Przekładamy cebulę do słoika i zalewamy obficie miodem lub zasypujemy cukrem;
  • Pozostawiamy do momentu puszczenia soków (ok.6-7 godzin);
  • Całość odcedzamy.

Przepis na syrop z cebuli, czosnku i cytryny

Składniki:

  • 2-3 cebule,

  • 2-3 ząbki czosnku,

  • Cytryna,

  • Miód.

Sposób wykonania:

  • Syrop wykonujemy według powyższego przepisu, ale dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zyskujemy wówczas zmodyfikowany smak oraz pogłębiamy działanie syropu z cebuli o dodatkowe właściwości czosnku, cytryny i miodu. Jeśli przygotowujemy syrop dla dzieci, można zrezygnować z czosnku kosztem większej ilości witaminy C oraz cukru lub miodu. Należy jednak mieć pewność, czy dziecko nie jest uczulone na miód.

Syrop z cebuli – przepis na miks smaków

Dowolność składników dodawanych do syropu z cebuli jest spora. Poza wymienioną cytryną, czosnkiem i miodem można przyrządzać syrop z cebuli dodając np.:

  • imbir,
  • goździki,
  • cynamon,
  • syrop klonowy.

Jak dawkować syrop z cebuli?

Dawkowanie syropu z cebuli jest uzależnione od wieku i choć jest to środek bezpieczny i naturalny, nie pijemy go szklankami, a po kilka łyżek dziennie.

Dawkowanie syropu z cebuli u dorosłych:

  • 3-6 łyżek stołowych dziennie.

Dawkowanie syropu z cebuli dla dzieci:

  • 2-3 razy dziennie mała łyżeczka do herbaty – syropu zwykle nie podajemy dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Warto przed stosowaniem u bardzo małych dzieci poradzić się lekarza.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Odpowiednie przechowywanie syropu z cebuli jest bardzo ważne, ponieważ ze względu na brak substancji konserwujących wykazuje on ograniczoną trwałość. Cukier w syropie z cebuli pełni funkcję naturalnego środka konserwującego, jednak domowy syrop cebulowy nie może być przechowywany dłużej niż 2 tygodnie.

Najlepiej przechowywać syrop z cebuli w szklanym słoiku, który był wcześniej wyparzony – brak bakterii przedłuża trwałość i skuteczność lekarstwa. Syrop trzymamy w zamknięciu, chroniąc go przed promieniami słonecznymi w lodówce.

Przeciwwskazania do stosowania

Syrop z cebuli nie powinien być stosowany lub należy ograniczyć jego ilość w przypadku dolegliwości takich jak:

  • ostra niewydolność wątroby,
  • ciężkie choroby woreczka żółciowego,
  • niewydolność serce,
  • schorzenia nerek,
  • zapalenie jelit,
  • silna zgaga.
15 komentarzy
  1. Kataryna

    Ja stosuję sok z cebuli właśnie przy przeziębieniu. Dla mnie jest to efektywniejszy sposób niż np. popularna herbata z cytryną, miodem i czosnkiem. Oczywiście, walory smakowe… o wiele gorsze, ale to nie ma smakować, a pomagać.

    Odpowiedz
    • trynia

      Smakuje faktycznie fatalnie, aczkolwiek dzięki temu, że tak silnie działa nie wydaję kroci w aptece na syropy, tabletki itd. Według mnie, to absolutnie nie potrzebne. Sok z cebuli załatwia sprawę 🙂

      Odpowiedz
  2. margarett

    Sok z cebuli to taki as z rękawa mojej babci. Kiedy już żadne środki apteczne nie pomagały moja mama zawsze przywoziła sok z cebuli od babci. Sok ten łatwo jest wykonać samodzielnie, ale moja babcia miała kuchnię węglową i ten sok „robił się” tak przez cały dzień. Wystarczyło zastosować parę łyżek i na drugi dzień człowiek był zdrowy jak rybka.

    Odpowiedz
    • Hasia

      Sok z cebuli to coś genialnego! Po raz pierwszy dała mi go babcia kiedy byłam małym dzieckiem i kiedy rozchorowałam się przed bardzo ważnym występem w szkole… Po soku z cebuli przeziębienie przeszło Jak ręką odjął. Jest to dla mnie absolutny numer 1, żadne płynne czy sypkie preparaty na przeziębienie nir dają takiego efektu.

      Odpowiedz
      • Ewa

        Sok z cebuli działa rewelacyjnie nie tylko na przeziębienie ale działa świetnie także na włosy. Sama przetestowałam i polecam bardzo. Sok z cebuli poradził sobie z wypadaniem moich włosów oraz mam wrażenie ze pobudził ich wzrost. Poza tym po pielęgnacji sokiem z cebuli widzę że są one bardzo ożywione dlatego ja jestem zachwycona 🙂

        Odpowiedz
    • Witek

      Ogólnie cebula ma bardzo dużo właściwości leczniczych, na przykład kiedy ukąsi nas komar możemy posmarować cebulą miejsce ukąszenia. Cebula tak samo jak i czosnek wspiera nasz organizm w walce z wirusami dlatego warto dodawać ją do sałatek w formie surowej. Jednakże należy uważać nieco bardziej na cebulę smażoną.

      Odpowiedz
  3. Ilonia

    Zaczyna się w mojej pracy taki okres, że wszyscy na około są chorzy. Nie wiem czy po prostu w powietrzu nie ma jakiegoś wirusa. Ratuję się codziennie sokiem z cebuli profilaktycznie i odpukać czuję się bardzo dobrze. Nie odczuwam żadnych symptomów przeziębienia. Więc albo mam silny organizm albo sok z cebuli działa cuda.

    Odpowiedz
    • Kasia

      Ja również pije sok z cebuli właśnie w tym najgorszym okresie jesienno zimowym, kiedy organizm jest bardziej narażony na infekcje. Stary sprawdzony przepis od babci. Efekt? Nie pamiętam kiedy byłam przeziębiona 🙂

      Odpowiedz
  4. Hancia

    Wszyscy tutaj piszą o tym, że sok z cebuli pomaga jedynie na przeziębienie. Sok z cebuli ma także inne właściwości. Jako kobieta polecam wam stosować sok z cebuli na włosy gdyż cebula wspomaga budowę włosa, wzmacnia go i powoduje szybszy porost włosa.

    Odpowiedz
    • Arleta

      A to ciekawe, nigdy wcześniej nie słyszałam o tym sposobie. Babcia wiele razy robiła mi płukanki na wzmocnienie włosów ale była to głównie pokrzywa i cytryna. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób stosujesz cebulę na włosy? Zdradzisz mi przepis?

      Odpowiedz
      • Nadka

        To może ja pomogę. Robię wcierkę z cebuli często bo naprawdę świetnie się sprawdza. W celu przygotowania wcierki należy najpierw wycisnąć sok z cebuli. Wcierkę należy wmasować opuszkami palców w skórę głowy, wykonując 10 minutowy masaż. Sok można pozostawić na włosach na 10-15 minut lub od razu umyć włosy delikatnym, ziołowym szamponem. I to wszystko. Prawda że łatwy przepis?

        Odpowiedz
        • Madlena

          Wszystko się zgadza, cebula ma pozytywne właściwości względem włosów ale wiecie że działa rozjaśniająco? Farbuje też włosy na rudo. Pamiętacie jak działa gotowanie jajek na Wielkanoc ze skórkami cebuli? Śmiem przypuszczać, że zadziała tu takie samo zjawisko. 😒

          Odpowiedz
  5. Weronika Kula

    Cebula na nadciśnienie? Nie słyszałam o tym. Zwłaszcza, że interesuję się tym tematem odkąd pamiętam bo zmagam się z nadciśnieniem poprzez genetyczne uwarunkowania. Chętnie wypróbuję ten sposób jeśli to sprawdzona właściwość cebuli. Ale w jaki sposób stosować cebulę? Surową czy raczej gotować sok z cebuli?

    Odpowiedz
  6. Natalia Szuma

    Jeju jak ja nie lubię smaku cebuli… ani surowej ani gotowanej ani smażonej. Po prostu działa na mnie okropnie. To już wolę czosnek! Wiem, że jest zdrowy ale nie mogę się zmusić… Czy można kupić suplement diety, którego głównym składnikiem jest cebula?

    Odpowiedz
    • Jolanta Fresz

      Oczywiście, że są suplementy z cebulą. Zapytaj w aptece. Ja stosuję suplement z czosnkiem. Jako nauczycielka mam ogromne problemy z odpornością i takie suplementy naprawdę są świetne. Już drugi rok stosuję je i widzę ogromną różnicę w porównaniu do poprzednich lat. Choruję zdecydowanie rzadziej.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.