Sok z kiszonej kapusty właściwości, zastosowanie i działanie

Data ostatniej aktualizacji: 21 listopada 2024

Autor: Michał Adamczyk

Sok z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem witamin i probiotyków, które wspomagają zdrowe trawienie. Sok z kiszonej kapusty jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które starają się schudnąć. Ma mało kalorii i wspomaga metabolizm. Ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Warto poznać jego zalety!

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty powstaje w wyniku fermentacji białej kapusty pewnymi szczepami (Pediococcus lub Leuconostoci) po jej uprzednim zasoleniu. Jest on bogatym źródłem witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych.

W soku z kapusty znajdują się witaminy B1, B2 i B6, a także witaminy E, C i K. Sok z kiszonej kapusty zawiera również beta-karoten i jod. Zawiera także żelazo, błonnik, wapń, magnez, siarkę i mangan. W soku z kiszonej kapusty można również znaleźć luteinę, zeoksantynę i inne składniki odżywcze. Substancje te poprawiają wzrok i zapobiegają tworzeniu się zaćmy. Fitoncydy zawarte w tym napoju z kapusty mają również właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.

Sok z kiszonej kapusty ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Napój ten spowalnia starzenie się, zapobiega nowotworom i wrzodom, a także wspomaga prawidłowe trawienie. Sok ten oczyszcza organizm, a regularnie spożywany reguluje temperaturę ciała. W zależności od sytuacji może ją obniżać lub podnosić. Jest również doskonałym źródłem bakteriocyn (naturalnych antybiotyków), które wspomagają organizm w trawieniu, bezsenności i bólach stawów.

Działanie soku z kiszonej kapusty.

Sok ten jest niezwykłym produktem naturalnym o szerokim spektrum korzystnego działania na organizm człowieka.

  • Wspomaga trawienie
  • Chroni wątrobę.
  • Leczy śledzionę, żylaki odbytu i problemy z pęcherzykiem żółciowym, a także miażdżycę, reumatyzm i aterosklerozę.
  • Zapobiega nowotworom żołądka i dwunastnicy
  • Odbudowuje naturalną faunę bakteryjną
  • Zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu leczy wrzody
  • Zaleca się, aby stosowały go osoby z chorobami tarczycy
  • Zapobiega zaparciom
  • Wspomaga wchłanianie żelaza, co prowadzi do powstawania czerwonych krwinek. To z kolei poprawia układ odpornościowy.
  • Warto dodać sok z kapusty do swojej diety, aby wzmocnić serce i naczynia krwionośne.
  • Jest on również zalecany osobom, które chcą odtruć organizm lub chronić wątrobę. Dlatego zaleca się go po zatruciu alkoholowym, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.
  • Napój ten jest bogaty w naturalne probiotyki, które wspomagają pracę jelit po leczeniu antybiotykami lub innych problemów trawiennych.
  • Wysoka zawartość witaminy C pomaga zwiększyć odporność organizmu.
  • Witamina K przyczynia się do wzmocnienia kości

Na tym nie koniec:

  • Sok z kiszonej kapusty jest doskonały na wrzody, ponieważ pokrywa układ trawienny w sposób niemal identyczny jak śluz żołądkowy. Pokrycie” żołądka i jelit od wewnątrz sprawia, że są one mniej podatne na uszkodzenia. To z kolei prowadzi do samoistnego gojenia się wrzodów.
  • Sok może być spożywany codziennie w ilości od kilku łyżek stołowych do połowy szklanki. Pobudza to układ trawienny, co powoduje przyspieszenie metabolizmu. Sok z kiszonej kapusty zapobiega również zaparciom i zaburzeniom perystaltyki jelit. Są to częste problemy osób otyłych lub z nadwagą.
  • Sok z kiszonej kapusty jest dobry na pasożyty. Odkwasza on organizm i sprawia, że żołądek staje się bardziej zasadowy. Warunki te nie sprzyjają pasożytom, więc rosną one i rozmnażają się wolniej. Można stosować terapię sokową, która jest szybkim i skutecznym sposobem eliminowania niepożądanych pasożytów z jelit w ciągu kilku dni.
  • Mimo że nasz organizm świetnie radzi sobie z eliminacją zbędnych toksyn z organizmu, warto od czasu do czasu spróbować mu pomóc. Szklanka soku z kiszonej kapusty, przyjmowana dwa razy dziennie przez 14 dni, to wszystko, co jest potrzebne, aby uzyskać pożądane rezultaty. Jest on niedrogi, skuteczny i może sprawić, że poczujemy się lepiej.
  • Sok z kiszonej kapusty jest dobrym wyborem w przypadku zaparć. Rozluźnia on masy kałowe i ułatwia ich pozbycie się. Jelita stają się również bardziej ruchliwe, co ułatwia przesuwanie kału w kierunku odbytu. Dzięki temu łatwiej jest się wypróżnić, a pierwszych efektów można się spodziewać już po pierwszym łyku soku.
  • Ponieważ w naturalny sposób neutralizuje on kwas w żołądku, napój z kapusty może być również stosowany w leczeniu refluksu żołądkowego. Oznacza to, że kwas żołądkowy może zostać zrównoważony, a refluks zniknie. Znika również zgaga. Dietetycy zalecają, aby osoby cierpiące na refluks żołądkowy stosowały dietę odkwaszającą. Powinna ona obejmować korzystny dla zdrowia sok z kiszonej kapusty.
  • Sok z kiszonej kapusty jest dobrym wyborem dla diabetyków ze względu na jego niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Wynika to z właściwości grzybobójczych tego napoju, które bardzo utrudniają drobnoustrojom i grzybom osiedlanie się w organizmach diabetyków. Jest to szczególnie ważna właściwość tego soku, ponieważ diabetycy są bardziej podatni na rozwój grzybów i grzybic.
  • Zaskoczeniem może być fakt, że sok z kiszonej kapusty może być również stosowany w przypadku biegunki. Ponieważ biegunka powoduje utratę przez organizm cennych płynów i elektrolitów, dlatego sok z kiszonej kapusty dobrze sprawdza się w jej przypadku. Choć kiszona kapusta nie powstrzyma biegunki, może pomóc w uzupełnieniu brakujących elektrolitów oraz bakterii w przewodzie pokarmowym. Napój ten przywraca także naturalną mikroflorę w jelitach, co przyspiesza powrót do zdrowia. Eksperci zalecają, aby sok z kiszonej kapusty spożywać nie tylko w czasie biegunki, ale także po ustąpieniu jej objawów.
  • Sok z kiszonej kapusty jest dobry dla osób cierpiących na candida albicans, a także inne choroby grzybicze. Sok powinien być spożywany regularnie, ale w małych ilościach. Napój ten wpływa na pH organizmu. Powoduje to, że grzyby przestają żyć w tych warunkach i w końcu giną. Sok ten ma silne właściwości grzybobójcze. Do leczenia grzybicy skóry można stosować okłady.
  • Podagra – W przypadku tego zaburzenia metabolicznego ważne jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Robi się to w celu zmniejszenia bólu i opuchlizny. Sok z kiszonej kapusty przyspiesza utratę wagi, jednocześnie zapobiegając wchłanianiu tłuszczu. Jest to bardzo ważna właściwość. W przypadku tej choroby spożywanie tłustych pokarmów może zwiększać wchłanianie zwrotne moczanów i prowadzić do tworzenia się wyniszczających kryształów w obrębie torebek stawowych.
  • Sok z kiszonej kapusty może mieć pozytywny wpływ na włosy. Zawiera on witaminy, które stymulują cebulki i pomagają utrzymać strukturę włosów. Zawiera również związki wapnia i siarki, które są niezbędnymi składnikami budulcowymi włosów. Sok ten nie stanowi jednak pełnego uzupełnienia zdrowej diety.
  • Sok z kapusty może być również pomocny dla osób z trądzikiem młodzieńczym. Można go stosować zewnętrznie, używając wacika nasączonego sokiem, lub pić. Sok z kapusty zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które odkwaszają środowisko. Właśnie dlatego ma tak pozytywny wpływ na skórę.

Sok z kapusty – jak pić?

W celach profilaktycznych można spożywać jedną szklankę soku dziennie. Aby go urozmaicić, można dodawać do niego sok z innych owoców i warzyw. Doskonale sprawdzi się wtedy sok z cytryny, marchwi lub jabłek.

Badania kliniczne wykazały, że 100-200 ml świeżego soku z kapusty spożywanego na pół godziny przed posiłkiem, 3-5 razy dziennie, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Aby wzmocnić odporność organizmu, warto jesienią i zimą spożywać sok z kiszonej kapusty. Jeszcze lepiej, szklanka soku przed śniadaniem i taka sama ilość po obiedzie może pomóc w zapobieganiu sezonowym przeziębieniom.

Ten napój z kapusty ma właściwości odchudzające. Najlepiej spożywać go codziennie na pusty żołądek i zaraz po jedzeniu. Może on również zwiększyć florę bakteryjną jelit. Sok z kiszonej kapusty należy spożywać w ilości 100-200 ml dziennie.

Sok z kiszonej kapusty można również spożywać w mniejszych ilościach, ale i tak będzie on miał działanie profilaktyczne. Sok ten opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed różnymi chorobami.

Sok z kiszonej kapusty może być stosowany jako dodatek do dressingów lub jako składnik marynat do mięs i ryb.

Sok z kiszonej kapusty, przeciwwskazania.

Sok z kiszonej kapusty nie jest zalecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi lub chorobami nerek. Może on również powodować ból. Osoby z IBS powinny mieć świadomość, że nawet pół szklanki może wywołać biegunkę i wzdęcia.

Jest to produkt całkowicie naturalny, ale należy go spożywać tylko w zalecanych dawkach.

Kiszone ogórki zawierają duże ilości sodu ze względu na swoją kwasowość. Powinny o tym pamiętać osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek i układu krążenia. Ilość sodu zawartego w kapuście można zmniejszyć. Przed spożyciem kapustę wystarczy opłukać. Można ją także lekko obgotować.

Jak zrobić kapuściany sok w domu?

Sok z kiszonej kapusty to produkt uzyskany z kiszonej kapusty po jej odpowiednim zasoleniu i sfermentowaniu. Różne szczepy bakterii przetwarzają cukry zawarte w kapuście na kwas mlekowy (Pediococcus Leuconostoc, Lactobacillus Plantarum i Leuconostoc). Kwas ten, który jest również obecny w soku, odpowiada za charakterystyczny kwaśny smak kapusty.

Końcowy sok ma mętny kolor z powodu naturalnie występującego osadu. 100 g dostarcza tylko 27 kcal. Charakterystyczny zapach soku z kiszonej kapusty pochodzi z dużej zawartości siarki. Może nie jest on dla wszystkich, ale warto pamiętać, że siarka ma wiele zalet, nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla naszego wyglądu.

Zacznij od kiszenia kapusty. Należy drobno posiekać kapustę, a następnie ułożyć ją warstwami w kamionkowym pojemniku. Ważnym składnikiem jest sól, najlepiej niejodowana. Po przygotowaniu kapusty należy ułożyć ją na talerzu i przechowywać w ciepłym miejscu przez kilka dni. Po tym czasie kapustę kiszoną można wykorzystać jako surówkę lub sok.

Można kupić gotowy płyn do kiszenia kapusty – jest on bardzo niedrogi i łatwo dostępny. Sok z kiszonej kapusty ma bogaty smak.

Autor: Michał Adamczyk

Założyciel i główny redaktor serwisu Być Zdrowym. Od 2009 roku aktywnie związany z branżą medyczną, szczególnie w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji i zdrowia seksualnego mężczyzn. Prywatnie miłośnik sportów wodnych i biohackingu. Jego celem jest świadoma edukacja o zdrowiu i rzetelna pomoc w procesie dbania o nie. Więcej informacji o autorze znajdziesz tutaj.

Oceń artykuł: Sok z kiszonej kapusty właściwości, zastosowanie i działanie

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5

Zobacz opinie na forum o artykule:

Sok z kiszonej kapusty właściwości, zastosowanie i działanie

guest
Podaj swoje imię
Podaj swój adres e-mail
0 Opinie
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze