Jednym z najskuteczniejszych domowych sposobów na przeziębienie jest sok z cebuli. Miód i cebula są często kojarzone z dzieciństwem. Nie wszyscy wracają do miodu i soku z cebuli w dorosłym życiu. Syrop z cebuli to nie tylko lek na przeziębienie i kaszel.
Można również samodzielnie przygotować syropy z cebuli, które zapobiegają miażdżycy i wzmacniają kości. Pokażemy Ci, jak zrobić syrop z cebuli, który jest pyszny na różne dolegliwości.
Skład i właściwości cebuli plus co nieco z historii
Allium cepa (cebula) należy do rodziny Allium. Zalicza się do niej także czosnek, szczypiorek i około 700 innych gatunków. Cebula i sok z cebuli są dobrze znane ze względu na ich niewielkie wymagania i pyszny smak, który pasuje do wielu potraw. Z drugiej strony, cebula jest szeroko stosowana w medycynie ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Już Sumerowie, którzy uprawiali cebulę 3 000 lat p.n.e., znali 8 000 jej właściwości leczniczych.
Badania naukowe potwierdziły wiele z właściwości cebuli. Łatwo jest przygotować domowej roboty syropy z cebuli, aby czerpać korzyści z jej dobroczynnych właściwości.
Wszyscy wiemy, że cebula jest bogata w cenne związki. Należą do nich takie substancje jak:
- Witamina C – w cebuli znajduje się duża ilość witaminy C (6 mg/100 g), która niegdyś była stosowana w leczeniu chorób wielonarządowych, takich jak szkorbut, który wynika z niedoboru witaminy C.
- Witaminy z grupy B to B1 (tiamina), która może prowadzić do zaburzeń układu nerwowego i niewydolności serca, oraz B2 (ryboflawina), która odpowiada za utrzymanie zdrowia i integralności błon śluzowych.
- Beta-karoten (prowitamina A) – jest przeciwutleniaczem o właściwościach wzmacniających skórę. Jest często stosowany jako doustny środek przyspieszający opalanie. Beta-karoten jest również odpowiedzialny za zdrowie i dobrą kondycję niemal wszystkich narządów. Chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega nowotworom, obniża ryzyko rozwoju zaćmy, stymuluje włókna kolagenowe i wzmacnia układ odpornościowy. To dlatego syrop z cebuli jest tak popularny w leczeniu objawów przeziębienia.
- Do tych niezbędnych minerałów należą krzem, cynk, siarka i fosfor. Są one również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cynk jest pierwiastkiem wzmacniającym odporność. Syrop z cebuli i wszystkie jego formy są doskonałe na przeziębienia i ogólne osłabienie.
- Dwusiarczek allilopropylu – ten lotny związek jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cebuli. Substancja ta powoduje łzawienie oczu i katar podczas krojenia cebuli. Jest to jednak korzystne, ponieważ świadczy o właściwościach oczyszczających cebuli. Usuwane są również wszelkie zanieczyszczenia i wydzieliny.
Jak działa syrop z cebuli?
Cebula zawiera wiele związków, które mają właściwości lecznicze. To czyni ją potężną rośliną, która jest naturalna i zgodna z naszą biologią. Witaminy przyjmowane wraz z dietą mają wyższy współczynnik wchłaniania niż środki syntetyczne. Cebula nie traci swoich związków w procesie przetwarzania. Dlatego syrop z cebuli, a nawet smażona cebula, są pożytecznymi lekami o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i innych.
Syrop z cebuli jest doskonałym środkiem na przeziębienia i infekcje bakteryjne. Właściwości antyseptyczne soku z cebuli można wykorzystać do leczenia kataru lub kaszlu, a także infekcji gardła i krtani. Osoby cierpiące na infekcje pęcherza moczowego również powinny wybierać syrop z cebuli domowej roboty ze względu na jego właściwości antyseptyczne. Takie same efekty można zaobserwować, gdy sok z cebuli stosuje się zewnętrznie w postaci okładów w przypadku takich schorzeń jak:
- zakażenia gronkowcowe
- czyraki,
- nawet trądzik bakteryjny.
Istnieją pewne przesłanki, że cebula i syrop z cebuli mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego, żołądka, gardła i trzustki.
Syrop z cebuli na przeziębienie – zwalcza kaszel, katar i ból gardła
Zwykłe przeziębienie jest głównym powodem, dla którego syrop z cebuli ma korzystne właściwości. Łatwo jest przygotować sok z cebuli na przeziębienie lub kaszel. Potrzebujesz tylko kilku składników, a korzyści są liczne.
Jest to działanie dwukierunkowe. Syrop z cebuli na katar i kaszel ma zdolność jednoczesnego zmniejszania objawów przeziębienia dzięki działaniu łagodzącemu, a także usuwa przyczynę choroby, czyli infekcję. Syrop z cebuli jest również doskonały na ból gardła. Dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i wzmacnia odporność. Działanie syropu z cebuli pobudzające układ odpornościowy jest tym, co leży u podstaw większości jego korzyści zdrowotnych.
Syrop z cebuli jest lepszym rozwiązaniem niż przyjmowanie samej witaminy C w celu wzmocnienia odporności. Witamina C musi być spożywana przez dłuższy czas, aby zwiększyć odporność. Inną cechą cebuli jest to, że zawiera witaminę C, a także przeciwutleniacze i witaminy wzmacniające. Cynk jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Syrop z cebuli może być stosowany w leczeniu zarówno suchych, jak i mokrych przeziębień. Można go również stosować w celu złagodzenia podrażnień i oczyszczenia dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.
Syrop z cebuli nie tylko na kaszel i katar – poznaj inne wskazania
Dowiedz się więcej o innych zastosowaniach tego syropu.
Warto mieć pod ręką syrop z cebuli na wypadek przeziębienia. Jednak jego niezwykłe właściwości można wykorzystać także do wzmocnienia organizmu w przypadku innych chorób. Będziesz zaskoczony korzyściami, jakie daje syrop z cebuli!
Możesz samodzielnie przygotować syrop z cebuli na takie przypadłości jak:
- Wysoki cholesterol – sok z cebuli zawiera związki, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają poziom HDL (dobrego). Chroni to przed chorobami serca i miażdżycą.
- Nadciśnienie – cebula zapobiega nadciśnieniu, ponieważ delikatnie rozrzedza krew, co jednocześnie zapobiega tworzeniu się zakrzepów i chroni przed zawałem serca.
- Trawienie – syrop z cebuli wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
- Cukrzyca – cebula obniża poziom cukru we krwi i pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy u osób z grupy wysokiego ryzyka. Nie mówimy tu o syropie z cebuli, ponieważ zawiera on dużo cukru i nie może być stosowany przez diabetyków.
- Zmiany skórne – syrop z cebuli jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów, które odżywiają skórę od wewnątrz. Poprawia również jej kondycję i naturalną gęstość. Wygląd wielu niedoskonałości skóry można poprawić, stosując sok z cebuli zewnętrznie. Syrop z cebuli może być stosowany na skórę w celu zmniejszenia blizn potrądzikowych, wygładzenia cery i zmniejszenia rozstępów. Z drugiej strony, właściwości antybakteryjne syropu z cebuli można wykorzystać w leczeniu trądziku oraz jako lek przyspieszający gojenie się ran lub łagodzący podrażnienia.
- Żylaki lub owrzodzenia – stosowanie soku z cebuli w postaci okładów przyspiesza gojenie się żylaków i ropnych owrzodzeń. Istotne jest tu przeciwzapalne działanie cebuli, które przyspiesza gojenie stanów zapalnych, a nawet hemoroidów.
- Kompresy z soku cebuli są dobre na oparzenia. Przyspieszają gojenie i łagodzą ból.
- Opuchlizna – cebula może pomóc w usunięciu nadmiaru wody z organizmu. Udowodniono, że syrop z cebuli jest dobrym środkiem na obrzęki. Właściwości te, w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym, wspomagają leczenie zapalenia stawów i innych schorzeń reumatycznych.
- Kac – Syrop z cebuli jest doskonałym środkiem na kaca. Wspomaga on pracę wątroby. Pozostałości alkoholu mogą zostać usunięte z organizmu, co wzmocni wątrobę.
Czy można pić sok z cebuli w ciąży i podawać dzieciom?
Choć naturalne środki lecznicze nie zawsze są bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, syrop z cebuli może być bezpiecznie stosowany. Kobiety w ciąży często stosują syrop z cebuli w leczeniu przeziębień. Najlepszy jest syrop domowej roboty, bez sztucznych dodatków.
Jest on na tyle bezpieczny, że mogą go pić nawet dzieci w wieku 3 lat, po konsultacji z lekarzem. Dzieci mogą nie lubić cebuli i może to stanowić problem. Poniżej przedstawiamy przepis na syrop z cebuli dla dzieci. Powinien on być łatwy do wykonania nawet dla najbardziej opornych maluchów.
Jak zrobić syrop z cebuli – przepis na trzy rodzaje syropu!
Zrobienie syropu z cebuli jest bardzo proste. Na szczęście większość składników jest niedroga i łatwo dostępna. Dowiedz się, jak zrobić prosty syrop z cebuli zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Jeśli musisz go podać na katar lub kaszel, przygotowaliśmy kilka przepisów, które zawierają dodatki.
Jak dawkować syrop z cebuli?
Od Twojego wieku zależy, jaką ilość syropu z cebuli powinieneś spożywać.
Dawkowanie syropu z cebuli u dorosłych:
- 3-6 łyżek stołowych na dobę.
Dawkowanie syropu z cebuli u dzieci:
- Łyżeczkę syropu należy przyjmować 2-3 razy dziennie. Dzieciom poniżej 1. roku życia zwykle odradza się przyjmowanie syropu. Przed podaniem syropu bardzo małym dzieciom najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Jak przechowywać syrop z cebuli?
Ponieważ syrop z cebuli nie zawiera konserwantów, ma krótki okres przydatności do spożycia. Niezbędne jest jego właściwe przechowywanie. Cukier zawarty w syropie z cebuli działa jak naturalny środek konserwujący. Jednak domowej roboty syrop z cebuli nie może być przechowywany dłużej niż przez dwa tygodnie.
Syrop z cebuli należy przechowywać w szklanym słoiku, który został wyparzony. Zapewni to trwałość i skuteczność produktu. Syrop należy przechowywać zamknięty i chronić przed światłem słonecznym.
Przeciwwskazania do stosowania
W przypadku takich stanów, jak:
- ostra niewydolność wątroby,
- ciężka choroba pęcherzyka żółciowego
- niewydolność serca,
- zaburzenia czynności nerek,
- zapalne choroby jelit
- ciężka zgaga
Zobacz opinie na forum o artykule: