Hiszpańskie jedzenie – zdrowe potrawy prosto z Półwyspu Iberyjskiego

Data ostatniej aktualizacji: 26 kwietnia 2024

Autor: Michał Adamczyk

Hiszpańska kuchnia jest bardzo bogata i zróżnicowana. Oprócz klasycznych przekąsek, czyli tapas czy katalońskiej bruschetty w jej menu można znaleźć wiele śródziemnomorskich pozycji. Co jest potrzebne do przygotowania flagowych hiszpańskich potraw?

Hiszpańskie jedzenie a dieta śródziemnomorska

Hiszpania położona na większej części Półwyspu Iberyjskiego zachwyca różnorodnością nie tylko pod względem krajobrazowym, ale i kulinarnym. Hiszpańskie jedzenie czerpie z tradycyjnych składników i receptur z różnych zakątków kraju, wobec czego bogaty wachlarz potraw różni się w zależności od regionu.

Przykładowo Andaluzja położona w południowej części Hiszpanii słynie z dań kuchni śródziemnomorskiej. Dieta mieszkańców tego regionu jest bogata m.in. w warzywa, owoce, orzechy, oliwę, owoce morza, ryby, jajka i produkty pełnoziarniste. Charakterystycznymi dla niej elementami są również ograniczenie spożycia czerwonego mięsa oraz urozmaicanie posiłków czerwonym wytrawnym winem.

Już od lat wiadomo, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie bez powodu sposób żywienia rodem z basenu Morza Śródziemnego został wpisany na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości. Ponadto Hiszpania znajduje się na liście 169 najzdrowszych krajów świata, co w znacznej mierze wynika właśnie z diety śródziemnomorskiej.

Paella z owocami morza

Jedną z flagowych potraw kuchni hiszpańskiej jest paella, czyli danie wywodzące się z Walencji, przyrządzane na bazie ryżu z dodatkiem aromatycznego szafranu. Istnieje mnóstwo wersji tej obiadowej potrawy.

Większość wariantów paelli uwzględnia przysmażanie średnioziarnistego ryżu wraz z warzywami, owocami morza, a także z mięsem. Hiszpańskie jedzenie przygotowuje się w specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami.

Do przyrządzenia paelli z owocami morza oprócz ryżu potrzebna jest oczywiście mieszanka krewetek, małży, kalmarów czy małych ośmiornic. Należy przygotować również wysokiej jakości oliwę, czosnek, paprykę, cebulę, pomidory i koncentrat pomidorowy.

Wśród przypraw wymienia się natomiast: szafran, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Przyda się także białe wytrawne wino. Paella marinera jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Przykładowo szafran, określany mianem najdroższej przyprawy świata, może mieć wpływ na łagodzenie stanów zapalnych w układzie pokarmowym. Z kolei owoce morza to źródło m.in. białka, witamin z grypy B i selenu.

Hiszpańska tortilla de patatas

Ze słoneczną Hiszpanią kojarzy się również słynna tortilla, a dokładniej tortilla de patatas. Danie z jajek, ziemniaków i cebuli smażonych na bogatej w korzystne kwasy tłuszczowe oliwie przypomina nieco omlet.

Do przygotowania klasycznej tortilla de patatas oprócz wymienionych wcześniej składników potrzebne są jeszcze sól i ewentualnie pełnoziarniste pieczywo w ramach dodatku. Hiszpański przysmak je się na ciepło jako samodzielny posiłek, np. na śniadanie lub jako tapas, czyli przekąskę.

Autor: Michał Adamczyk

Założyciel i główny redaktor serwisu Być Zdrowym. Od 2009 roku aktywnie związany z branżą medyczną, szczególnie w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji i zdrowia seksualnego mężczyzn. Prywatnie miłośnik sportów wodnych i biohackingu. Jego celem jest świadoma edukacja o zdrowiu i rzetelna pomoc w procesie dbania o nie. Więcej informacji o autorze znajdziesz tutaj.

Oceń artykuł: Hiszpańskie jedzenie – zdrowe potrawy prosto z Półwyspu Iberyjskiego

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5

Zobacz opinie na forum o artykule:

Hiszpańskie jedzenie – zdrowe potrawy prosto z Półwyspu Iberyjskiego

guest
Podaj swoje imię
Podaj swój adres e-mail
0 Opinie
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze