Olej MCT co to jest i jakie ma właściwości?

Data ostatniej aktualizacji: 25 kwietnia 2024

Autor: Michał Adamczyk

Złe myśli często kojarzą się z tłuszczami. Często kojarzą się one z niezdrowymi tłuszczami i wysoką kalorycznością. Ważne jest, aby pamiętać, że zdrowe oleje mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm: mogą zwiększyć energię i pomóc nam spalić dodatkową tkankę tłuszczową. To właśnie robi olej MCT.

Olej MCT – co to jest?

Kwasy tłuszczowe MCT szybko wchłaniają się do krwi. Ponieważ są one transportowane w krwiobiegu w postaci chylomikronów, nie zwiększają ryzyka wielu chorób, w tym miażdżycy. Te średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą być stosowane w sytuacjach, gdy wchłanianie tłuszczu jest zaburzone. Są one również przydatne w niedożywieniu, chorobach wątroby i niektórych stanach metabolicznych.

Fascynujące jest to, że te oleje tłuszczowe wymagają dwukrotnie więcej tlenu do spalenia niż inne kwasy tłuszczowe.Olej MCT jest zalecany dla osób bardziej aktywnych. Olej MCT jest szybko wchłaniany i przekształcany, co pomaga zachować glikogen w mięśniach podczas ćwiczeń. Olej MCT jest doskonałym wyborem do wspomagania ćwiczeń. Nie tylko dostarcza szybkiej energii, ale może być również stosowany do wspomagania regeneracji po intensywnym treningu. Jest zalecany przy utracie wagi i budowie mięśni. Jest również zalecany do stosowania w dietach ketogenicznych.

10 korzyści płynących z zastosowania kwasów tłuszczowych MCT

    1. Dzięki nim łatwo jest schudnąć Są w pełni metabolizowane przez wątrobę, dzięki czemu uwalniają energię i nie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Są również bardzo pożywne, ponieważ są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego do żyły wrotnej. W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych, do ich trawienia nie są potrzebne żadne enzymy (ani lipaza, ani żółć). Są one szybko wchłaniane do krwiobiegu, a do ich spalenia potrzeba dwukrotnie więcej tlenu. Mają dwa razy większą energię spalania niż węglowodany czy białka, co może powodować wzrost ciepłoty ciała (termogeneza). Można powiedzieć, że olej MCT jest przekształcany w energię przez wątrobę, a więc nie jest przekształcany w tłuszcz. Badania wykazały, że olej MCT może pomóc w utracie tłuszczu i zwiększyć metabolizm.
    2. Olej MCT dostarcza stabilnej energii przez wiele godzin. Obecność tego składnika sprawia, że stanowi on łatwe źródło energii dla mięśni, mózgu i serca. Wynika to z faktu, że ten rodzaj tłuszczu jest bardzo podobny do węglowodanów prostych, które mogą być bardzo szybko przekształcone w energię.
    3.  Zmniejsza apetyt – olej MCT ma wiele podstawowych zalet. Zwiększa uczucie zadowolenia, co oznacza, że jesz mniej i częściej. Ułatwia to utratę wagi. Olej MCT jest najbardziej skuteczny, gdy jest spożywany z posiłkami.
    4. Olej MCT reguluje poziom glukozy we krwi Olej MCT stabilizuje poziom glukozy we krwi. Skutkuje to nie tylko utratą wagi, ale także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Olej MCT ma bezpośredni wpływ na odpowiedź komórek na insulinę. Pozwala to na czerpanie korzyści z jego działania anabolicznego (tj. przyspiesza podział komórek i tworzenie określonych tkanek organizmu).
    5. Nasza odporność przynosi wiele korzyści Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają właściwości antybakteryjne, a także zmniejszają objawy infekcji Candida. To dlatego? Olej MCT wspomaga aktywność bakterii jelitowych, które są ważnym czynnikiem w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Eksperci sugerują stopniowe zwiększanie spożycia oleju MCT w diecie, aby czerpać z tego korzyści.
    6. Olej MCT zapewnia doskonałą ochronę przed utratą masy mięśniowej – jest to szczególnie ważne dla osób stosujących program odchudzania. Olej MCT jest źródłem energii, którą można wykorzystać do budowy mięśni. Z tego względu jest chętnie wybierany przez sportowców wytrzymałościowych, którzy są bardziej niż inni narażeni na utratę masy mięśniowej.
    7. Olej MCT stosowany jako wzmacniacz smaku Olej kokosowy jest naturalnym źródłem oleju MCT. Olej kokosowy jest nierafinowany i ma wyraźny smak i zapach. Natomiast rafinowane oleje MCT są go całkowicie pozbawione. Z tego powodu można je stosować w wielu potrawach. MCT podnoszą walory smakowe przygotowywanych potraw, ponieważ wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku.
    8. Poprawia kondycję organizmu – Ketoza to stan, w którym mózg czerpie energię z ciał ketonowych, ale nie występuje ona u osób stosujących zwykłą dietę. Olej MCT można dodać do swojej diety, aby uzyskać dodatkowe, łatwo przyswajalne źródło.
    9. Wsparcie dla mózgu Olej MCT dostarcza mózgowi szybkiej i zdrowej energii. Naukowcy odkryli, że oleje MCT mogą poprawić pamięć u pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera. Ludzie często dodają oleje MCT do porannej kawy, która jest znana jako kawa kuloodporna. Pomaga im to czuć się szczęśliwszymi przez dłuższy czas.
    10. Oleje MCT poprawiają wygląd. Tłuszcze MCT mają również pozytywny wpływ na zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci. Olej kokosowy jest często stosowanym składnikiem kosmetyków. Można go używać do nawilżania włosów lub do czyszczenia zębów. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy płukać usta przez co najmniej 5 minut.

Olej MCT – dawkowanie

Bardzo ważne jest, aby stosować odpowiednią ilość kwasu tłuszczowego MCT. Nadmierne spożycie może spowodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Nie ma przyjętych wytycznych, ale można bezpiecznie stwierdzić, że 50 ml powinno stanowić dzienny limit dla osób o umiarkowanej aktywności fizycznej.

Pamiętaj, że tłuszcze MCT nie mogą być używane do smażenia. W trakcie tego procesu tłuszcze MCT mogą bowiem ulec rozkładowi na potencjalnie szkodliwe związki. Tłuszcze MCT powinny być spożywane na zimno, aby zachować cenne wartości odżywcze. Ważne jest, aby olej kokosowy i ten produkt pochodziły z zaufanego źródła. Gwarantuje to bowiem, że olej został pozyskany zgodnie z wszelkimi normami. Dzięki temu można mieć pewność, że olej zawiera wszystkie niezbędne składniki, które świadczą o jego wyjątkowości.

Olej kokosowy, a tłuszcze MCT

Kwas tłuszczowy MCT w swojej naturalnej postaci można znaleźć w niewielkich ilościach w żywności. Ich głównym źródłem w żywności jest olej kokosowy, olej z ziaren palmowych i owoce cynamonowca. Tłuszcze MCT są często przyjmowane w formie suplementów diety, ponieważ ich naturalne źródła są ograniczone. Olej kokosowy jest bardzo popularnym produktem. Fakt, że prawie 90% tłuszczów zawartych w oleju kokosowym stanowią tłuszcze nasycone MCT, oznacza, że olej ten ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Olej kokosowy nie powinien być nasycony.

Kwas laurynowy Kwas laurynowy odpowiada za prawie połowę wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w oleju kokosowym. Organizm ludzki przekształca ten kwas w monolaurynę. Oba związki są skuteczne w neutralizowaniu patogenów, takich jak wirusy, bakterie i grzyby. Olej kokosowy jest w stanie zabić m.in. bakterie Staphylococcus aureus i Candida Albicans, które są częstą przyczyną infekcji u ludzi.

Warto zauważyć, że znane człowiekowi tłuszcze MCT to:

  • kwas kapronowy
  • kwas kaprylowy
  • kwas kaprynowy
  • kwas laurynowy

Nierzadko zdarza się, że ludzie stosujący dietę w stylu zachodnim nie spożywają wystarczającej ilości tłuszczów MCT. Uczono nas, że tłuszcze nasycone mogą być szkodliwe dla organizmu. Ostatnie badania wykazały, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą mieć wiele właściwości prozdrowotnych.

Olej MCT – skutki uboczne

Związki MCT mogą powodować najpoważniejsze skutki uboczne, zwłaszcza jeśli są spożywane nieprawidłowo lub zbyt często.

Olej MCT może nie być lubiany przez wszystkich. Olej ten nie każdemu może przypaść do gustu. Można temu łatwo zaradzić, przyjmując po prostu olej kokosowy, najbardziej podstawową formę tego oleju. Olej kokosowy, mimo wszystkich swoich licznych zalet, ma niższą zawartość najcenniejszych olejów średniołańcuchowych niż olej MCT.

Suplementy zawierające tłuszcze MCT cieszą się coraz większą popularnością. Wiele osób uważa, że usunięcie z diety wszystkich tłuszczów nasyconych zaowocuje szczuplejszą sylwetką i lepszym samopoczuciem. Jak już wiemy, nie jest to prawdą. Potwierdza to regularne spożywanie tłuszczów MCT, mimo że mają one właściwości prozdrowotne.

Autor: Michał Adamczyk

Założyciel i główny redaktor serwisu Być Zdrowym. Od 2009 roku aktywnie związany z branżą medyczną, szczególnie w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji i zdrowia seksualnego mężczyzn. Prywatnie miłośnik sportów wodnych i biohackingu. Jego celem jest świadoma edukacja o zdrowiu i rzetelna pomoc w procesie dbania o nie. Więcej informacji o autorze znajdziesz tutaj.

Oceń artykuł: Olej MCT co to jest i jakie ma właściwości?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5

Zobacz opinie na forum o artykule:

Olej MCT co to jest i jakie ma właściwości?

guest
Podaj swoje imię
Podaj swój adres e-mail
0 Opinie
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze