Z czego wynika otyłość?

Liczba osób borykających się z nadwagą i otyłością stale rośnie, według najnowszych szacunków problem ten dotyczyć może nawet ponad połowy Polaków.

Nadmiar tkanki tłuszczowej najczęściej jest wynikiem zachwiania bilansu energetycznego. Przyjmujemy więcej kalorii w posiłkach i napojach, aniżeli zużywa nasz organizm. Rozwojowi nadwagi sprzyja między innymi:

  • siedzący tryb życia
  • popularność produktów o wysokiej zawartości cukru
  • nieregularny rytm dobowy (np. praca na trzy zmiany)

Dzisiaj trudy odchudzania podejmuje naprawdę wiele osób. Realizujemy rozmaite plany treningowe, stosujemy suplementy i przede wszystkim – modyfikujemy nawyki żywieniowe, niestety, odchudzanie nie jest łatwe. Finalizacją tego procesu może poszczycić się niewielki odsetek osób. Dlaczego? Popełniamy mnóstwo błędów w odżywianiu, co doprowadza do zminimalizowania efektywności. Nie widząc efektów, bardzo szybko się poddajemy.

Co to jest zbilansowana dieta na redukcję?

Dieta stanowi podstawowy element odchudzania. Może przybierać różne formy: od niezdrowych głodówek, poprzez wszelkiego rodzaju detoksy oczyszczające, a skończywszy na zbilansowanych, pełnowartościowych i zdrowych jadłospisach.

Zbilansowana dieta na redukcję to nic innego jak jadłospis o bilansie kalorycznym dostosowanym do zapotrzebowania energetycznego danej jednostki.

Co jeść na redukcję?

Odchudzaniu nie musi towarzyszyć głód i osłabienie. To mit, który utrwalany jest przez wiele, nieświadomych osób. Wystarczy jedynie wybierać produkty, które dostarczą niewielką ilość kalorii, a jednocześnie spowodują uczucie sytości.

Warzywa i owoce
Stanowiące doskonałe źródło naturalnego błonnika warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdej diecie redukcyjnej. Należy mieć jednak na uwadze, że część z owoców to prawdziwe „cukrowe bomby”. W szczególności unikać należy winogron oraz owoców tropikalnych, „nie” powiedzieć należy także suszonym owocom – brak wody sprawia, że uczucie sytości pojawi się znacznie później, aniżeli ma to miejsce w przypadku owoców świeżych.

Chude mięso
W diecie nie może zabraknąć również chudego mięsa, które stanowi materiał budulcowy mięśni i innych komórek organizmu człowieka. Jest ono także źródłem ważnych składników odżywczych wspomagających metabolizm tj.: ryboflawiny i witaminy B6.

Źródła chudego mięsa
Kurczak i indykpierś, udko (bez skóry)
Cielęcinasznycel
Wołowinarostbef, polędwica
Wieprzowinaschab, polędwica

 

Ryby morskie
Tłuste ryby morskie stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, które mają ogromny wpływ na prawidłową pracę naszego organizmu. Rybne posiłki zaleca się spożywać minimum 2-3 razy w tygodniu.

Woda
Codzienna ilość spożywanej wody nie powinna być mniejsza niż 2-3 litry. Za jej sprawą nie tylko wypełnimy żołądek, ale także: oczyścimy organizm z toksyn, pobudzimy metabolizm i szybciej zregenerujmy organizm.

Suplementy i tabletki na odchudzanie

Coraz większą rolę w procesach redukcyjnych odgrywają suplementy diet i tabletki na odchudzanie. Przemysł ten rozwija się w bardzo dynamiczny sposób, oferując konsumentom coraz to skuteczniejsze rozwiązania.

Należy mieć jednak na uwadze, że nie każdy środek na odchudzanie niesie za sobą rzeczywiste efekty. Część z produktów (w szczególności tych komercyjnych, reklamowanych na szeroką skalę w telewizji czy radio) jest po prostu nieskuteczna. Jak zatem wybierać produkty na odchudzanie? Które środki są najefektywniejsze?

W pierwszej kolejności zachęcamy do zaznajomienia się z opiniami, recenzjami i rankingami. Powinny one stanowić podstawę dobrego wyboru. Warto również przeanalizować skład w poszukiwaniu skutecznych, sprawdzonych i przebadanych substancji takich jak: błonnik, kwasy chlorogenowy czy kwas hydrokscytrynowy.

Nasze propozycje: Green Barley Plus i Cistus Plus
Po wnikliwym researchu opinii, analizie składu i skuteczności wyodrębniliśmy „ziarno od plewu”. Obecnie, zdecydowanie najlepiej recenzowanymi produktami (zarówno przez dietetyków, jak i konsumentów) są dwa produkty: Green Barley Plus oraz Cistus Plus.

Green Barley Plus to kompozycja dwóch składników zielonego jęczmienia (źródło błonnika pokarmowego) oraz garcynii cambogia (źródło kwasu hydroksyctrynowego). Produkt ten poza ograniczeniem apetytu, wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm, eliminuje cellulit oraz wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Cistus Plus z kolei to idealna propozycja dla osób na wymagającej diecie redukcyjnej. Bazujący na wyciągu z czystka produkt poza przyśpieszeniem procesów metabolicznych dodaje energii, regeneruje i oczyszcza organizm.

Oba produkty są w pełni bezpieczne dla organizmu. Nie powodują absolutnie żadnych skutków ubocznych. Stosować je może dosłownie każdy – niezależnie od wieku oraz stanu zdrowia.

Zapotrzebowanie kaloryczne na redukcji

Aby dowiedzieć się jakie zapotrzebowanie energetyczne generuje Twój organizm (CPM – całkowita przemiana materii) musisz obliczyć wartość podstawowej przemiany materii:

PPM – Podstawowa przemiana materii
Kobieta665,09 + (9,56 x waga) + (1,85 x wzrost) – (4,67 x wiek)
Mężczyzna66,47 + (13,7 x waga) + (5 x wzrost) – (6,76 x wiek)

 

Następnie, należy ustalić współczynnik aktywności fizycznej:

2,2 – 2,4Trening sportów wyczynowych: codzienne, intensywne i długie treningi
2,0Duża aktywność: praca fizyczna / codzienny, 60. minutowy średnio lub bardzo intensywny trening
1,7 – 1,9Umiarkowana aktywność: trening 3-5 razy w tygodniu o małej lub średniej intensywności
1,4 – 1,5Mała aktywność: praca biurowa, ćwiczenia realizowane „od czasu do czasu”

 

Znając wartość PPM i współczynnika aktywności fizycznej możemy ustalić bilans wartości odżywczych naszej diety (CPM – całkowita przemiana materii):

CPM = PPM x współczynnik aktywności fizycznej

 

Należy jednak wziąć pod uwagę, że wartość CPM dotyczy normalnych warunków, tj. osób, które nie borykają się z nadwagą. Aby móc nazwać nasz jadłospis „redukcyjnym” powinniśmy obniżyć jego wartość kaloryczną o około 15-20%. Dzięki temu, zmusimy nasz organizm do pozyskiwania energii ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.

Dieta redukcyjna – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowy 5-cio posiłkowy jadłospis na redukcję.

Posiłek numer 1: owsianka z jogurtem, migdałami i owocami

  • Płatki owsiane: 60g
  • Rozdrobnione migdały: 25g
  • Jogurt naturalny: 100g
  • Owoce (np. wiśnie, truskawki): 50-100g

Posiłek numer 2: dietetyczne kanapki

  • Pełnoziarniste, żytnie pieczywo: 2 kromki
  • Szynka z indyka: 50g
  • Pomidorki koktajlowe: 4 sztuki
  • Rukola: 20-25g

Posiłek numer 3: pieczony filet z dorsza z kaszą jaglaną i warzywami

  • Filet z dorsza: 100g
  • Kasza jaglana: 100g
  • Cukinia: 150g
  • Pomidor: 200g
  • Oliwa z oliwek: 10g
  • Papryka: 100g
  • Przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Posiłek numer 4: twaróg z pełnoziarnistym pieczywem

  • Pełnoziarniste, żytnie pieczywo: 2 kromki
  • Serek twarogowy ziarnisty: 150g
  • Pomidor koktajlowy: 4 sztuki
  • Szczypiorek

Posiłek numer 5: sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i awokado

  • Pierś z kurczaka: 100g
  • Kiełki: 20g
  • Awokado: 50g
  • Mix sałat: 50g
  • Oliwa z oliwek: 5g

Pamiętaj: wielkość porcji należy dostosować do całkowitego bilansu wartości kalorycznej Twojej diety.

Szybka redukcja

Procesy redukcyjne mają to do siebie, że nie następują natychmiastowo. Dlatego też, każdy kto podejmuje trudy odchudzania musi wykazać się ogromem cierpliwości. Należy mieć również na uwadze, że tempo redukcji zależne jest nie tylko od diety, ale także wielu innych czynników: realizowanej aktywności fizycznej, podejmowanej pracy, uwarunkowań genetycznych czy stosowanej suplementacji.

Skuteczna dieta redukcyjna
Ocena z 2 głosów