Superfood to innymi słowy superżywność. Są to naturalne, jak najmniej przetworzone produkty, które zawierają takie składniki działające wyjątkowo korzystnie na ludzki organizm. Należą do nich nie tylko obco brzmiące nazwy, takie jak nasiona chia, jagody goji, czy spirulina. Polska dynia, jarmuż, siemię lniane czy miód to także prawdziwe bogactwo żywieniowe. Co jeszcze warto wiedzieć o superfoods?

Co to jest Superfoods?

Jest to taka żywność, która w swoim składzie zawiera niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu składniki. Pomysł stworzenia spisu takich produktów nie jest współczesny, bowiem od wieków wiadomo, że najlepszym lekarstwem dla człowieka jest właściwa dieta.

 Należy jednak podkreślić, iż mianem super żywności należy określać jedynie produkty w pełni naturalne i nieprzetworzone.

Taki super produkt musi zawierać składniki, które mają wyjątkowe i potwierdzone naukowo znaczenie dla naszego zdrowia. A takie kryteria spełnia wiele produktów, choćby tłuste ryby morskie, które zawierają kwasy tłuszczowej z rodziny omega 3. Dobrym przykładem będą także oczywiście liczne warzywa i owoce, a wśród nich czosnek, brokuły, orzechy, jarmuż, czy sok z kiszonej kapusty. To tylko niektóre przykłady tej wyjątkowej żywności. Warto sięgać po różne super produkty, bowiem każdy z nich posiada inne właściwości, które dopiero spożywane łącznie dostarczą organizmowi różnorodnych składników odżywczych.

Co to jest Superfoods

Określenie “superfoods” zostało po raz pierwszy użyte przez Aarona Mossa w czasopiśmie “Nature Nutrition” w 1998. Termin ten spodobał się wielu i stał się szybko wykorzystywanym hasłem w artykułach tych czasopism, które miały za zadanie poszerzać wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Nie wahaj się próbować różnych produktów z listy super żywności i otwierać się na nowe doznania. Dzięki tym ciekawym składnikom można odnieść jednocześnie wiele korzyści zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Pomogą one ożywić naszą kuchnię i wzbogacą codziennie przygotowywane posiłki.

Co zaliczamy do super żywności?

Ustalenie jednej, spójnej listy takich produktów nie jest możliwe, ale warto jest przybliżyć te pojawiające się najczęściej pozycje w tego rodzaju zestawieniach. Zalicza się do nich przykładowo komosę ryżową, jagody goji, wodę kokosową, amarantus, siemię lniane, młody jęczmień, nasiona chia, orzech włoski, czy czystek.

Znaczna część tych składników dla wielu nie brzmi znajomo, ale bez obaw – superfoods to także większość zielonych warzyw liściastych (choćby szpinak kapusta, jarmuż), ale także dynia, cebula, czosnek, rzepa, jabłka, banany, cytrusy oraz inne produkty bogate w białko i wapń. Są to głównie rośliny, ale także niektóre ryby i produkty z grupy nabiału.

Gdzie można kupić superfoods?

Gdzie można kupić superfoods

Superfood lista jest długa i część z pozycji może okazać się trudno dostępna. Jednak wiele produktów można znaleźć na lokalnych bazarkach, w osiedlowych warzywniakach, czy po prostu wyhodować samemu w przydomowych ogródkach.

Część super produktów nie jest powszechna, przez co często sporo kosztuje. Z tego względu warto jest zaopatrywać się u zaufanych dostawców, którzy dbają o to, aby wysoka cena szła w parze z wysoką jakością dostarczanych produktów.

Należy pamiętać także o tym, aby nawet super żywności nie spożywać w zbyt dużej ilości – we wszystkim ważny jest umiar.

Jakie super produkty są modne?

Faktycznie, największą popularność zyskują najczęściej mało znane produkty, które nagle zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach. A zdrowie rządzi się trendami, tak samo jak moda. Na Zachodzie wiele mówi się ostatnio o korzeniu macy, rośliny z rodziny kapustowatych rosnącej na zboczach Andów w Peru. Posiada ona jadalny korzeń nazywany “skarbem Inków”.

W niedalekiej przyszłości pewnie usłyszysz o nasionach Sacha Inchi, które mają kształt gwiazdek i pochodzą z peruwiańskiej Amazonii. Stanowią one źródło kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Uważa się, że obniżają cholesterol, redukują zbędne kilogramy, stanowią świetny pokarm dla mózgu. Wkrótce możemy usłyszeć także o wodorostach kelp i o innych ciekawych roślinach.

Jednak niesłabnącym rozgłosem cieszą się nadal takie produkty jak Acai berry, zielony jęczmień i spirulina. Jest również mnóstwo innych produktów żywnościowych o udowodnionych korzyściach zdrowotnych, które czekają na swoje 5 minut.

Naukowcy potwierdzają, że zarówno te obco brzmiące, jak i rodzime super produkty wyróżnia duża zawartość cennych składników, czyli witamin, minerałów i antyoksydantów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Można także powiedzieć, że długa lista super produktów to spis naturalnych dopalaczy. Dają one zastrzyk substancji odżywczych, których najczęściej brakuje w codziennej diecie.

Lista najlepszych superfoods

Lista produktów zaliczanych do supefood jest superdługa. Można także pokusić się o stwierdzenie, że nie istnieje jedna lista super żywności, bowiem pod tym hasłem kryją się różnorodne nieprzetworzone artykuły żywieniowe. Oto subiektywny wybór produktów:

Acai berry

acai berry

Acai berry (jagody acai) pochodzą z lasów Amazonii i nie bez powodu trafiły na listę superfoods. Te małe, okrągłe, ciemnofioletowe jagody acai stały się popularne na całym świcie ze względu na swój niesamowity skład. Są one prawdziwymi “bombami odżywczymi” dzięki zawartości witaminy C, E i A, witamin z grupy B – ale nie tylko. Zawierają one także duże ilości różnych minerałów, w tym: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia, żelaza, cynku, potasu, ale także białka, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych.

Warto wiedzieć, iż jagody acai nie należą do niskokalorycznych owoców, bowiem w 100 g tego produktu znajduje się około 80 kcal. Z tego względu mieszkańcom Amazonii służyły jako źródło pożywienia i energii. Ciemny kolor jagód to zasługa polifenoli, które wykazują korzystne działanie na układ krążenia. Ponadto ułatwiają przepływ krwi co zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów, miażdżycy i chorób wieńcowych. Sok z tych owoców wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, zaś zawartość kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie złego cholesterolu i jednocześnie na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Ponadto ten super produkt zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, co pozwala zachować młodość na dłużej, dodaje energii, pobudza pracę mózgu i wzmacnia organizm.

Komosa ryżowa

komosa ryżowa

Pochodzi ona z Ameryki Południowej i występuje najczęściej pod egzotyczną dla nas nazwą quinoa. Ziarenka komosy ryżowej z wyglądu przypominają ryż, albo zboże. Quinoa zawiera żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Komosa ryżowa to również dobre źródło węglowodanów, wartościowego białka roślinnego (zawierającego cały komplet aminokwasów) oraz innych substancji, które zalecane są w profilaktyce wielu chorób, szczególnie powinny włączyć te drobne ziarenka do swojej diety osoby z chorobami serca oraz układu krążenia.

Produkt ten posiada wiele cennych składników odżywczych, a przy tym wykazuje niewielką kaloryczność co sprawa, że jest on doskonałym uzupełnieniem jadłospisu wegan i wegetarian. Możesz z powodzeniem włączyć komosę ryżową do diety dzieci, bowiem działa korzystnie na ich wzrost, sprawdza się również u osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi (nie zawiera glutenu). Jej właściwości doceniają także osoby dbające o sylwetkę. Znajdziemy w niej także sporo błonnika i innych naturalnych składników.

Trawa jęczmienna

trawa jęczmienna

Lista superfoods musi zostać uzupełniona o ten produkt. Zawiera on aż 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Zielony jęczmień jest także bogaty w witaminy z grupy B ( B1, B2, B6 oraz B12), posiada pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkowo poprawia skład chemiczny krwi, oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, a także wzmacnia układ odpornościowy. Trawa jęczmienna to niezwykle bogate źródło składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie bez powodu roślina ta uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej regularne spożywanie to jeden z najprostszych sposobów na to, aby zachować zdrowie na długi czas. Należy spożywać ją rano i wieczorem, po 1 łyżeczce zmieszanej z wodą, wmieszanej do soku lub innego zielonego koktajlu. Zielony jęczmień nie jest bardzo intensywny, dlatego nie determinuje smaku innych produktów.

Jagody goji

jagody goji

Te charakterystyczne jaskrawoczerwone, słodko-kwaśne jagody rosną w Tybecie i Mongolii. Choć są małe, zawierają dużą dawkę antyoksydantów, działających przeciwstarzeniowo. Samej witaminy C znajduje się w niej 500 razy więcej niż w pomarańczach. Z tego powodu znakomicie sprawdzają się w profilaktyce przeziębień szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzą się również we wzmacnianiu układu odpornościowego. Zawierają ponadto cały zestaw białek, witamin z grupy A i E, aż 18 aminokwasów i 21 pierwiastków śladowych. To prawdopodobnie jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Nasiona goji można spożywać na dwa sposoby: pierwszy i najpopularniejszy to suszone jagody goji, które dostępne są niemal w każdym sklepie z żywnością. Można dodawać je do ciast i ciasteczek, do owsianek, domowych granoli, posypać nimi sałatki, albo jeść samodzielnie. Jagody goji to świetna wzmacniająca przekąska. Drugi sposób to świeże jagody goji, te jednak w Polsce są trudno dostępne. Niezależnie od postaci, w jakiej jagody te są spożywane, dostarczają podobną ilość substancji odżywczych.

Spirulina

spirulina

To jeden z licznych gatunków alg, który produkowany jest w morskich hodowlach, głównie w Azji i w Ameryce. Zawiera aż 3900 proc. więcej beta-karotenu niż marchewka, 2300 proc. więcej żelaza niż szpinak, 375 proc. więcej białka niż tofu i 300 proc. więcej wapnia niż krowie mleko. Ponadto tylko 3 g spiruliny mają niemal taką samą wartość odżywczą co aż pięć porcji warzyw i owoców. Zawiera ona bardzo wysoką zawartość chlorofilu, co wpływa na poprawę składu krwi. Doskonale alkalizuje organizm, oczyszcza go. Polecana jest szczególnie wegetarianom ze względu na wysoką zawartość białka, doskonale przyswajalnego.

Spirulina odgrywa rolę suplementu i nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek. Dostępna na rynku jest w formie tabletek albo w wersji sproszkowanej. Można dodać ją do soku lub smothie, posypać kanapkę lub sałatkę. Spirulina ma dość intensywny smak, który może nie każdemu przypaść do gustu.

Nasiona chia

nasiona chia

Nasiona chia, to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Nasiona zaliczane są do superfoods, bowiem wywierają pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Nasiona te zwierają 34 proc. tłuszczu, 20 proc. białka oraz 25 proc. błonnika pokarmowego – ale to nie wszystko. Co ciekawe zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś. Ponadto bogate są w przeciwutleniacze (flawonoidy i kwercytynę), a także w witaminę E i B1, żelazo, cynk, magnez, wapń oraz fosfor. Zawarte składniki odżywcze odpowiadają za szczególne właściwości tych nasion: wspomagają one procesy trawienne, regulują poziom cukru we krwi, najnowsze badania wykazują nawet, że zmniejszają ryzyko rozwoju raka szyjki macicy oraz piersi. Te właściwości zawdzięczają obecności kwasu ALA, który wywołuje śmierć komórek odpowiedzialnych za rozwój właśnie tych nowotworów. Dodatkowo przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu ldl i trójglicerydów we krwi, przy jednoczesnym podwyższeniu stężenia cholesterolu hdl.

Kasza jaglana

kasza jaglana

To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Produkowana jest z łuskanych ziaren prosa. Dziś wraca do łask i zaliczana jest do super żywności. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Ma niewiele skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją wyjątkowo duża zawartość witamin z grupy B (B1, B2 i B6) oraz żelaza i miedzi. Kasza ta jest lekkostrawna, nie uczula, bo jest produktem bezglutenowym. Posiada właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), a to sprawia, że jest dobrym lekarstwem na katar. Kasza jaglana pomaga także w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie, wykazuje dobroczynne działanie na włosy i paznokcie, poprawia stan skóry. Ponadto reguluje poziom cholesterolu, a dzięki wysokiej ilości witaminy E i lecytyny poprawia pamięć i koncentrację.

Miód i inne produkty pszczele

miód

Miód, pierzga i propolis to produkty o niezwykłych właściwościach odżywczych i leczniczych. To bogate źródło minerałów, antyoksydantów, probiotyków, enzymów i innych drogocennych substancji o niezwykle szerokim działaniu (antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym). Propolis wzmacnia układ immunologiczny i działa niczym antybiotyk. Pierzga (pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły) to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wielu niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo zawiera zestaw witamin (z grupy B, C, E), karotenoidy oraz lecytynę. Wciąż nie poznano wszystkich substancji znajdujących się w produktach pszczelich, ale wiadomo, że różnią się składem i właściwościami w zależności od tego, z jakich roślin są wytwarzane przez pszczoły. A o działaniu samego miodu można wiele napisać, ale należy wspomnieć, iż jego właściwości pozwolą uniknąć wielu dolegliwości. Najczęściej wskazany jest osobom mającym problemy z odpornością, cierpiącym na różnego rodzaju infekcje. Kolejną zaletą miodu jest obecność w nim składników takich jak przeciwutleniacze i flawonoidy, ale i witamin (C, B1, B2, B6, H), aminokwasów i minerałów (wapń, potas i żelazo).

Woda kokosowa

woda kokosowa

W czasie II wojny światowej wodę kokosową stosowano jako substytut kroplówki, jest bowiem źródłem potasu, magnezu i sodu, a dodatkowo swoją strukturą przypomina osocze (poziom elektrolitów odpowiada niemal ich stężeniu w osoczu człowieka). Ciekawe jest to, że do momentu otwarcia kokosa (jeśli nie uległ zepsuciu) woda znajdująca się wewnątrz jest sterylna. Wodę kokosową uzyskuje się z młodych orzechów kokosowych, a napój ten jest niezwykle bogaty w drogocenne składniki odżywcze. Woda ta zawiera pierwiastki takie jak potas fosfor, magnez czy wapń. Jest ona także źródłem witamin, głównie z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6) oraz witaminy C.

Spożywanie takiej wody wpływa dobroczynnie na układ krążenia, zawarte w niej składniki obniżają poziom poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Posiada także właściwości przeciwzakrzepowe, rozbija kamienie znajdujące się w nerkach, łagodzi problemy trawienne, ma nieoceniony wpływ na układ moczowy. Dodatkowo woda z kokosa wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, antyalergiczne oraz przeciwgrzybicze. Jest doskonałym napojem izotonicznym, wspomaga metabolizm i nawadnia ludzki organizm nawet dziesięciokrotnie lepiej niż napoje izotoniczne.

Acerola

acerola

Owoce aceroli (inaczej nadgwiazdka granatolistna lub malpigia granatolistna) do dawna stosowane są w leczeniu biegunek i zaburzeń pracy wątroby. Obecnie producenci medykamentów wychwalają ją jako naturalne źródło kwasu askorbinowego: 100 g owoców aceroli może zawierać aż 4500 mg witaminy C. Pod tym względem roślina ta pozostawia daleko w tyle wszelkie inne warzywa i owoce. Malpigia może być także sprzymierzeńcem osób borykających się z dodatkowymi kilogramami. W trakcie przeprowadzonych badań, myszy karmione sokiem z owoców aceroli po pewnym czasie cechował lepszy metabolizm, a w konsekwencji zaczęły chudnąć. Wykazano także, że stosowanie owoców aceroli wpływało korzystnie na włosy.

Poza wspomnianej witaminie C, w aceroli znajduje się także witamina A, witaminy z grupy B, ale także żelazo, wapń, białko, magnez, czy kwas jabłkowy. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, sód, cynk, kwas foliowy i beta-karoten. Po preparaty zawierające acerolę powinny sięgać nie tylko osoby z obniżoną odpornością, czy często zapadające na różne infekcje, ale także te, które często czują się przemęczone, są osłabione.

W dzisiejszych czasach trudno mówić o zdrowym odżywianiu, nie wspominając o superfoods. Super żywność potrafi bowiem zneutralizować skutki niezdrowego trybu życia. Nie można jednak zapominać o tym, że spożywanie jednego produktu nie zagwarantuje nam zdrowia na długie lata. Podstawą powinna być bowiem odpowiednia dieta, aktywność fizyczna i ogólne dbanie o siebie. Warto oczywiście włączyć do naszego jadłospisu superfoods, bowiem “nie wystarczy jeść, należy się odżywiać”.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.