Fit śniadanie co i o której jeść? Przepisy i pomysły

Data ostatniej aktualizacji: 25 kwietnia 2024

Autor: Michał Adamczyk

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać o to, aby był on zdrowy, pełnowartościowy, ale i smaczny. Tylko wtedy zyskasz energię i dobre samopoczucie przez wiele godzin. A fit śniadanie wcale nie oznacza płatków z mlekiem, czy monotonnych kanapek. Nie brakuje dziś bowiem wielu interesujących przepisów.

Niech śniadanie nie będzie jedynie przykrą koniecznością, ale przyjemnością i zarazem okazją na spędzenie czasu wraz z rodziną przy wspólnym stole. Najważniejsze cechy fit śniadania, to pożywne i pyszne. A jest w czym wybierać!

Fit śniadanie – dlaczego go potrzebujesz?

Gdy budzisz się rano, twój organizm domaga się energii, którą czerpiesz z pierwszego posiłku. Po 8 godzinach snu, stężenie cukru we krwi bardzo spada, a śniadanie pozwala na ustabilizowanie go na wyższym poziomie. Dzięki temu zyskasz siłę, aby pracować w ciągu dnia. Dobrze skomponowane śniadanie powinno dostarczać ci od 25-35% kalorii z twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nie może zabraknąć ci czasu w porannej gonitwie na zjedzenie zdrowego śniadania.

O której godzinie jeść fit śniadanie?

Dla większości osób najlepszy czas na zjedzenie śniadania, to do godziny po wstaniu w łóżka. Przeprowadzono wiele badań, które pokazują, iż osoby jadające regularnie, codziennie śniadanie, są o wiele szczuplejsze. Nie do końca jednak wiadomo, czy jest to zasługa śniadania, czy po prostu dbałości o to, aby dieta była prawidłowa. W przypadku kiedy dobrze się czujesz o poranku bez śniadania, możesz zjeść je trochę później.

Co zjeść na fit śniadanie?

Pełnowartościowe pierwsze śniadanie powinno dostarczać ci trzech podstawowych składników: białka, węglowodanów i błonnika. Węglowodany dodadzą ci energii na dobry start. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, musli czy otręby. Białko natomiast dostarczy ci energii na dłużej i zapewni uczucie sytości. Najlepszym jego źródłem są jajka, nabiał, rośliny strączkowe, mleko, sery, kefiry i jogurty. Ostatni składnik to błonnik, który zmniejsza uczucie głodu. Najlepiej jest dostarczyć go do organizmu wraz z warzywami i owocami.

Pomysły na fit śniadanie

Oto kilka śniadaniowych pomysłów, które pozwolą ci z energią rozpocząć dzień pełen wyzwań. Są to szybkie i zdrowe przepisy, a czas ich przygotowania zaskoczy cię pozytywnie. Wypróbuj:

Fit-owsianka

Owsianka nazywana jest najzdrowszym śniadaniem na świecie. Ziarna owsa zawierają bowiem dużo witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego procesom starzenia i chroniącego przed nowotworami. Śniadanie z płatków owsianych jest również bogatym źródłem witaminy B, która wspiera pracę mózgu. Owsianka na śniadanie dodaje energii i zapewnia sytość na kilka godzin. Najlepiej jest zjeść płatki zalane wodą, gdyż gotowanie istotnie zwiększa ich indeks glikemiczny (z 40 do 60). A pomysłów na przygotowanie dobrej owsianki jest bez liku, poniżej jeden z nich.

Składniki: 6 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki jogurtu naturalnego 2%, łyżeczka miodu, niewielka gruszka, łyżka pestek słonecznika i odrobina cynamonu do smaku. Dzień wcześniej wieczorem zalej płatki owsiane ciepłą wodą nieco ponad poziom płatków. Rano dodaj jogurt, pokrojoną gruszkę, posyp słonecznikiem, dodaj miód i cynamon.

Fit grzanki z awokado

Awokado to skarbnica dobroczynnych związków odżywczych. Zabiera m.in. kwasy omega-3 i omega-9, które chronią przed miażdżycą, poprawiają pracę mózgu oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Awokado doskonale komponuje się z jajkiem, dlatego możesz połączyć oba składniki. Duet ten stanowi idealne śniadanie dla osób pozostających na diecie, ponieważ na długo daje uczucie sytości i zapobiega ciągłemu podjadaniu w ciągu dnia.

Składniki: pół dojrzałego awokado, jedno jajko, ciemna bułka (najlepsza będzie grahamka), sól i pieprz. Poprzedniego dnia wieczorem ugotuj jajko na twardo. Rano przekrój bułkę grahamkę i upiecz ją w tosterze. Możesz też podpiec bułkę na patelni lub w piekarniku. Awokado pokrój w paski, jajko w plasterki. Na jeszcze ciepłą bułkę nakładaj awokado. Posyp solą i pieprzem do smaku. To zdrowe śniadanie możesz bez problemu zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy, że oddzielnie spakujesz grzanki, awokado i jajka. Tak przygotowane zdrowe śniadanie doda ci w ciągu dnia energii do działania.

Fit-kanapki z tuńczykiem

Tuńczyk to oceaniczny drapieżnik. Ryba ta z rodziny makrelowatych ma mocno umięśnione ciało o wydłużonym kształcie torpedy i potrafi żyć nawet kilkadziesiąt lat. Ryba ta dostarczy ci dużo białka w połączeniu w korzystnymi dla zdrowia kwasami tłuszczowymi. Do kanapek warto włożyć dodatkowo warzywa, takie jak kukurydza czy sałata, a dostarczysz do organizmu jeszcze porcję witamin.

Składniki: pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 jajko, ogórek kiszony lub konserwowy, trochę małej cebuli, łyżka jogurtu naturalnego, pieczywo (2 kromki chleba razowego), trochę soli i pieprzu. Dzień wcześniej ugotuj na twardo jajko. Następnie wymieszaj w miseczce rozdrobnionego tuńczyka, posiekane jajko, cebulę, ogórka i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Nakładaj pastę na pieczywo.

Fit-koktajl na śniadanie

Gdy nie masz czasu na celebrowanie śniadania zabierz ze sobą do pracy koktajl. Możesz zapakować go w kubek termiczny, dzięki czemu zachowa dłużej swoją świeżość. Jest to szybkie i smaczne śniadanie. Możesz wykorzystać do przygotowania zdrowe, sezonowe owoce i warzywa.

Składniki: 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki (ananasa z puszki opłucz pod bieżącą wodą, a pozbędziesz się cukru z zalewy), szklanka dowolnego “mleka” (napoju roślinnego), trochę kurkumy, szczypta cynamonu, 2 łyżki nasion chia, sok z limonki lub cytryny do smaku, szklanka wody, trochę miodu. Ananasa pokrój na małe cząstki. Pozostałe składniki (poza chia) zblenduj na gładką masę. Dodaj chia i odstaw na 15-20 minut, aby nasiona napęczniały.

Fit-pudding czekoladowy z chia

Te modne ostatnio drobne ziarenka chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś! Stanowią również doskonałe źródło potasu, który odpowiada na prawidłowe ciśnienie krwi. Stanowią świetne źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 100 g chia w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik.

Składniki: 2 płaskie łyżki nasion chia, 3/4 szklanki mleka 2%, łyżeczka niesłodzonego kakao, łyżeczka miodu, 2-3 truskawki, kilka malin i borówek, pół dojrzałego banana, łyżeczka wiórków kokosowych.

Wieczorem zmieszaj nasiona chia z mlekiem, miodem i kakao. Najlepiej jest to zrobić w małym słoiczku, albo zamykanym pojemniku, jeśli chcesz wziąć śniadanie do pracy. Rano dodaj pokrojone owoce sezonowe. Pamiętaj jednak, że wówczas zwiększy się kaloryczność posiłku. Czekoladowy pudding chia, to doskonały pomysł na ciekawe śniadanie dla osób dbających o figurę i zdrowie. Kto powiedział, ze fit menu ma być nudne?

Fit-batoniki na śniadanie

Dobrym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia mogą być własnoręcznie zrobione owsiane batoniki, które po przygotowaniu w domu warto wziąć także ze sobą. Choć w internecie można znaleźć wiele przepisów na ich wykonanie, to polecamy właśnie ten. Potrzebujesz następujących składników: 250 g płatków owsianych, 50 g siemienia lnianego, 50 g sezamu, 50 g zieren słonecznika, 100 g dowolnych orzechów, 50 g dowolnych suszonych bakalii, trochę miodu, 2 jajka i 2 łyżki oleju.

Do miski wsyp płatki owsiane, sezam, ciemię lniane, słonecznik oraz uprzednio posiekane bakalie i orzechy. Wszystko wymieszaj dokładnie, następnie dodaj olej i miód. Do powstałej słodkiej masy wlej roztrzepane jajka i znów dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż przygotowane ciasto. Masa powinna być dokładnie dociśnięta do blachy, aby batoniki mogły utworzyć całość. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, pieczemy je 20-25 minut. Po tym czasie masę należy wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy należy pokroić ciasto na batoniki. Pycha!

Fit-śniadanie według mistrza Harleya Pasternaka

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wiedzą prawie wszyscy. Podobnego zdania jest również Harley Pasternak – guru dietetyków, a w jego ręce trafiają najcięższe i najtrudniejsze przypadki. Celebryci Los Angeles czekają miesiącami na wizytę u niego, a w jego ręce trafiały gwiazdy największego formatu. Jedną z nich jest Kim Kardashian, która pod jego okiem przeszła spektakularną metamorfozę. Przyznaje on, że dobrze skomponowane śniadanie to klucz do zachowania szczupłej sylwetki. Bez śniadania nie ma odchudzania. Nawet wielogodzinne przesiadywanie na siłowni, i odżywianie się praktycznie jedynie kiełkami nie sprawi, że zgubisz zbędne kilogramy – albo przynajmniej niewiele.

Dlaczego tak się dzieje? Podczas ośmiu godzin snu twój organizm przechodzi na minigłodówkę. Rano poziom glukozy we krwi drastycznie spada. Jeśli nie dostarczysz wówczas organizmowi siły do działania, metabolizm zacznie zwalniać. Ciało odbierze to jako sygnał do gromadzenia zapasów, tzn. gromadzenia dodatkowych kilogramów. A jakie będzie to miało konsekwencje? Poziom glukozy na cały dzień zostanie rozregulowany, nie będziesz mieć siły, będziesz rozdrażniona, łatwiej sięgniesz po słodycze. A w dłuższej perspektywie będziesz narażona na wystąpienie cukrzycy typu 2. Można temu łatwo zapobiec. Pomysł na śniadanie jest w twojej głowie, a dobrze skomponowany pierwszy posiłek nasyci cię na długo. Zdrowe śniadanie zapobiegnie ciągłemu podjadaniu, a także pobudzi wydzielanie enzymów trawiennych, które podkręcą spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Fit-bagietka z konfiturą

Ponadto poranek to jedyny moment w trakcie dnia, kiedy mogłabyś pozwolić sobie na lekkie rozluźnienie diety. Dlatego fit śniadanie może być również na słodko – oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Rano organizm przekuje znajdujące się w śniadaniu węglowodany proste na energię. Właśnie dlatego piękne i szczupłe Francuzki po zjedzeniu bagietki z konfiturą nie tyją. I pamiętaj, nawet najprostsze fit śniadanie jest zdrowsze niż latte w biegu. Bowiem kawa wypita na czczo pobudza wydzielanie kwasu solnego i drażni ściany żołądka. Podobnie działa zielona herbata. Zdecydowanie lepsza będzie szklanka ciepłej wody z pomarańczą, posłodzona miodem lub syropem z agawy. Będzie to świetny start w nowy dzień.

Stare chińskie przysłowie mówi, żeby śniadanie zjeść samemu, obiad z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Już w dzieciństwie wielokrotnie słyszeliśmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mimo że wielu z nas wkłada to stwierdzenie między bajki, to jest ono prawdą. Warto także uświadomić sobie, że zdrowe śniadanie to nie tylko to co jemy w domu. Także w pracy i w trakcie codziennych zajęć obowiązuje na słowo “fit”. A przepisy i pomysły na fit śniadanie powinna ograniczać jedynie nasza wyobraźnia.

Autor: Michał Adamczyk

Założyciel i główny redaktor serwisu Być Zdrowym. Od 2009 roku aktywnie związany z branżą medyczną, szczególnie w zakresie medycyny naturalnej, suplementacji i zdrowia seksualnego mężczyzn. Prywatnie miłośnik sportów wodnych i biohackingu. Jego celem jest świadoma edukacja o zdrowiu i rzetelna pomoc w procesie dbania o nie. Więcej informacji o autorze znajdziesz tutaj.

Oceń artykuł: Fit śniadanie co i o której jeść? Przepisy i pomysły

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5

Zobacz opinie na forum o artykule:

Fit śniadanie co i o której jeść? Przepisy i pomysły

guest
Podaj swoje imię
Podaj swój adres e-mail
0 Opinie
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze