Proces budowy masy mięśniowej jest niezwykle wymagający. Osoba pragnąca poprawić swoją sylwetkę musi zadbać o kilka kluczowych elementów. Jednym z nich jest dieta.
Połącz dietę na masę z Nutrigo Lab Mass
i osiągnij wymarzone efekty w krótkim czasie!
Wzrost siły i wydolności,
Szybki wzrost masy mięśniowej,
Zwiększenie syntezy hormonu wzrostu,
Aktywizacja wchłanianych aminokwasów!
Kliknij tutaj i dowiedz się więcej!
Jadłospis ukierunkowany na wzrost masy mięśniowej powszechnie określany jest mianem diety na masę. To nic innego jak zestaw/harmonogram posiłków, które cechuje nadwyżka kaloryczna.
Dieta na masę zasady
Zmiana bilansu wartości odżywczych w diecie to tylko jedna z zasad, które powinny być przestrzegane podczas budowania masy mięśniowej. Niestety, spore grono osób koncentruje się tylko i wyłącznie na wielkości posiłków, co ogranicza efektywność jadłospisu. O czym jeszcze warto pamiętać będąc „na masie”?
- Jakość
Ktoś mądry powiedział kiedyś, że „jesteśmy tym, co jemy”. Biorąc pod uwagę, że w przypadku diety na masę jemy znacznie więcej, musimy ze szczególną uwagą podchodzić do doboru produktów. Otóż, w dzisiejszych czasach – lwia część dostępnego asortymentu jest po prostu niezdrowa. Zaleca się korzystać z produktów niemodyfikowanych i zdrowych. Wyeliminować z diety należy wszelkiego rodzaju fast-foody, napoje gazowane, słodycze, sosy, tłuste mięsa oraz wędliny. - Pora posiłków
Aby nasz układ trawienny pracował efektywniej, powinniśmy zadbać także oto, aby posiłki podawane były o odpowiednich porach dnia. Zaleca się konsumpcję 5-7 posiłków w ciągu dnia – średnio co 2-3 godziny.Należy przy tym pamiętać, że śniadanie powinniśmy jeść zaraz po przebudzeniu (maksymalnie do godziny), zaś kolację na 2-3 godziny przed snem. - Zmień styl życia
Wydawać by się mogło, że zmiana jadłospisu i realizacja treningu to dwa elementy procesu budowy masy mięśniowej, które są w pełni wystarczające, aby osiągać dobre efekty. Owszem, koncentrując się tylko i wyłącznie na nich, postępy będą zauważalne, ale jeśli chcemy zmaksymalizować skuteczność – musimy zadbać także o inne aspekty naszego życia, tudzież: sen, relaks czy regularny rytm dobowy. - Zmieniaj, modyfikuj, urozmaicaj
Wiele osób budujących masę mięśniową popada w pewnego rodzaju stagnację i korzysta z jednego jadłospisu przez kilka, a czasem nawet – kilkanaście tygodni. Nie dość, że staje się to mało komfortowe, to na dodatek – może doprowadzić do patologii w składzie naszego ciała. Z tego też względu – zalecamy urozmaicać dietę i stale poddawać ją modyfikacjom. Dzięki temu, nasz jadłospis w dłuższym czasie będzie pełnowartościowy. - Nie oczekuj cudów
Kiedy rozpoczynamy budowanie masy musimy zdać sobie sprawę, że pewnych procesów nie da się „przeskoczyć”. Rozwój włókien mięśniowych wymaga nie tylko ciężkiej pracy, ale także cierpliwości. Przygotuj się na to! W przeciwnym wypadku, szybko zatracisz motywację i zrezygnujesz z realizacji celu. - Wykorzystaj suplementy diety
Aby zmaksymalizować efektywność diety na masę, możesz wykorzystać suplementy diety. To preparaty, które stosowane są przez każdego zawodowego kulturystę i lwią część amatorów. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż skuteczność niektórych preparatów potrafi przyśpieszyć wzrost masy mięśniowej o nawet kilkadziesiąt procent. - Pij dużą ilość wody
Duże spożycie wody w czasie budowy masy mięśniowej sprzyja nie tylko poprawie przemiany materii, ale także detoksykacji (usuwanie nagromadzonych toksyn). To szczególnie ważne w czasie, gdy ilość dostarczanego materiału jest znacznie większa.
Jak przytyć?
Odpowiedni bilans wartości odżywczych stanowi podstawę skutecznej diety na masę. To jednak nie wszystko. Dieta powinna być również pełnowartościowa i zdrowa, a źródło wartości odżywczych powinno być jak najwyższej jakości. Z tego też względu nie wystarczy po prostu więcej jeść. Dieta na masę to znacznie więcej.
Jak obliczyć bilans diety na masę?
W pierwszej kolejności musimy poznać wartość wskaźnika PPM (podstawowa przemiana materii). Obliczymy go za pomocą poniższego wzoru:
PPM – Podstawowa przemiana materii | |
Kobieta | 665,09 + (9,56 x waga) + (1,85 x wzrost) – (4,67 x wiek) |
Mężczyzna | 66,47 + (13,7 x waga) + (5 x wzrost) – (6,76 x wiek) |
Następnie, musimy określić wskaźnik aktywności fizycznej. Z pomocą przyjdzie nam poniższa tabela:
2,2 – 2,4 | Trening sportów wyczynowych: codzienne, intensywne i długie treningi |
2,0 | Duża aktywność: praca fizyczna / codzienny, 60. minutowy średnio lub bardzo intensywny trening |
1,7 – 1,9 | Umiarkowana aktywność: trening 3-5 razy w tygodniu o małej lub średniej intensywności |
1,4 – 1,5 | Mała aktywność: praca biurowa, ćwiczenia realizowane „od czasu do czasu” |
Znając obie wartości (PPM i wskaźnik aktywności fizycznej) możemy obliczyć całkowite zapotrzebowanie kaloryczne organizmu (CPM – całkowita przemiana materii) korzystając ze wzoru:
CPM = PPM x współczynnik aktywności fizycznej |
Podwyższając wskaźnik CPM o 15-20% uzyskamy bilans wartości odżywczych dla naszej diety na masę.
Co jeść na masę?
Zmiana cyferek na wadze nie stanowi celu samego w sobie. Wszak, nie interesuje nas masa tłuszczowa, a masa mięśniowa. Jej budowa determinuje do odpowiedniego doboru produktów. Co zatem jeść aby zapewnić wzrost włókien mięśniowych?
- Ryby
Doskonały materiał budulcowy. W szczególności zaleca się spożywanie ryb tłustych, gdyż bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. W Twojej diecie powinno znaleźć się zatem miejsce dla tuńczyka (w sosie własnym), makreli, łososia oraz dorsza. - Drób (indyk, kurczak)
Spośród mięs najlepiej wybierać te, które są wolne od niezdrowego, zwierzęcego tłuszczu. Najlepszym źródłem będzie filet z piersi i udka. Stanowią one podstawowy materiał budulcowy i muszą znaleźć się w każdym jadłospisie. - Jaja i nabiał
Chude sery, mleko i jaja to kolejne produkty, dla których dosłownie musi znaleźć się miejsce w naszym jadłospisie. Stanowią źródło wysoko przyswajalnego białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. - Orzechy
Migdały, orzechy nerkowca i włoskie to świetne źródło protein (w 100g może znajdować się nawet do 30g białka), mikro oraz makroelementów. Mają doskonały wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i nasze samopoczucie. - Owoce morza
Stanowią doskonałe źródło białka (np. w 100g ostryg – 20g stanowi białko) oraz cynku i magnezu – minerałów niezbędnych do syntezy białek. - Otręby pszenne, owsianka, brązowy ryż
To najlepsze źródła węglowodanów złożonych. W przeciwieństwie do cukrów prostych (zawartych między innymi w owocach czy warzywach), nie odkładają się w postaci tłuszczu po przetworzeniu. Niemal całość energii z nich uzyskana jest wykorzystywana do napędzania ciała.
Dieta zgodna z grupą krwi
Efektywność diety możemy znacząco poprawić poprzez zastosowanie maksymalnie dopasowanej diety do naszego organizmu. Badania amerykańskich naukowców – Jamesa i Petera D’Adamo dowiodły, że istnieje zależność między grupą krwi, a doborem diety. Wielu kulturystów, w tym mistrzowie świata – Robert Piotrkowicz oraz Piotr Głuchowski z powodzeniem stosują się do reguł diety zgodnej z grupą krwi. Ich sukcesy stanowią wystarczającą rekomendację.
Grupa „0” Posiadając grupę krwi „0” należy ograniczyć spożywanie produktów mlecznych i zbożowych. Z kolei większy udział w diecie powinno mieć chude mięso.
Grupa „0” – produkty wskazane | |
Mięso | kurczak, indyk, baranina, serca, wątroba, cielęcina, jagnięcina, wołowina |
Owoce morza | dorsz, halibut, jesiotr, makrela, sardynka, śledź, sola |
Warzywa | brukselka, kapusta, kalafior, brokuły, botwinka, dynia, szpinak, kalarepa |
Owoce | figi (świeże i suszone), soki z: ananasa, wiśni, suszonej śliwki |
Rośliny strączkowe | fasola, groch |
Grupa „A” Posiadacze grupy „A” znacznie gorzej tolerują wszelkie produkty mięsne. Co więcej, problematyczny może być również nabiał, którego nadmierne spożycie może mieć reakcje insulinowe. Podstawę diety powinna stanowić zdrowa żywność: owoce, warzywa i bardzo chude mięsa.
Grupa „A” – produkty wskazane | |
Mięso | filet z kurczaka i indyka |
Owoce morza | dorsz, makrela, sardynka, łosoś, pstrąg, ślimaki |
Warzywa | wszystkie zdrowe warzywa, soki z: marchwi, selera |
Owoce | Ananas, borówka, figi, grejpfrut, wiśnie, soki z: grejpfruta, wiśni, ananasa |
Rośliny strączkowe | fasolka nerkowa, fasolka limejska |
Grupa „B” Posiadając grupę „B” powinniśmy bezwzględnie ograniczyć spożycie pszenicy. Należy przy tym zwiększyć spożycie nabiału oraz białka serwatkowego.
Owoce
Grupa „B” – produkty wskazane | |
Mięso | baranina, dziczyzna, jagnięcina, wołowina, mięso z królika |
Owoce morza | dorsz, makrela, jesiotr, łosoś, pstrąg, sardynka |
Warzywa | wszystkie zdrowe warzywa, soki z kapusty |
ananas, banan, jeżyna, winogrona, soki z: winogron, żurawiny, papai | |
Rośliny strączkowe | wszelkie warzywa strączkowe |
Grupa „AB” Podstawą diety posiadacza grupy „AB” powinny stanowić chude mięsa podawane z warzywami. W tym przypadku zaleca się zwiększenie liczby posiłków do nawet 7-8 (w myśl zasad – częściej, ale w mniejszych porcjach).
Owoce morza
Grupa „AB” – produkty wskazane | |
Mięso | baranina, indyk, kurczak, jagnięcina, mięso z królika |
dorsz, makrela, tuńczyk, ślimaki, pstrąg, sardynka, jesiotr, morszczuk | |
Warzywa | wszystkie zdrowe warzywa, soki z marchwi |
Owoce | ananas, cytryna, figi (świeże, suszone), soki z: winogron, żurawiny, papai |
Rośliny strączkowe | Fasolka nerkowata |
Powyższe dane są poglądowe. Dieta zgodna z grupą krwi wymaga bezustannego obserwowania organizmu i jego reakcji na dane produkty. Według coraz liczniejszego grona osób – prawidłowy dobór produktów może poprawić efektywność jadłospisu o nawet kilkadziesiąt procent.
Dieta na masę – przykładowy jadłospis
Kiedy poznałeś już najważniejsze zasady diety na masę, wiesz co jeść i potrafisz obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne – możesz przejść do układania jadłospisu. Aby nieco ułatwić Ci ten proces, przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie: śniadań, II śniadań, obiadów, podwieczorków i kolacji. Mamy nadzieję, że uda Ci się skomponować smaczną i skuteczną dietę na masę.
Pamiętaj, że wielkość porcji musisz dostosować do generowanego zapotrzebowania energetycznego.
Śniadania |
Omlet z masłem orzechowym (1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki masła orzechowego, szczypta cynamonu, 4 całe jaja kurze, 3 łyżeczki kakao) |
Owsianka i jajka na twardo (100g owsianki, 150 ml mleka, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 kromki pieczywa żytniego) |
Omlet z owsianką (50g płatków owsianych, 4 całe kurze jaja, 1 banan) |
Pieczywo z makrelą (5 kromek pieczywa żytniego, 150g wędzonej makreli, 1 banan) |
Serek wiejski z pieczywem (150g serka wiejskiego, 3 rzodkiewki, odrobina szczypiorku, 3 kromki pieczywa żytniego) |
II Śniadania |
Pieczywo z szynką (4 kromki pieczywa żytniego, 75g szynki z chudego mięsa, pomidor) |
Makaron z twarogiem (150g makaronu żytniego, 100g twarogu chudego, pół kalafiora, 50g jogurtu naturalnego) |
Ryż brązowy z tuńczykiem (100g ryżu brązowego, 75g tuńczyka w sosie własnym, 10g oliwy z oliwek) |
Pieczywo z tuńczykiem (4 kromki pieczywa zytniego, 75g tuńczyka w sosie własnym) |
Ryż brązowy z kurczakiem i szpinakiem (100g ryżu brązowego, 100g szpinaku, 50g pomidorów suszonych, 10g oliwy z oliwek, 100g piersi z kurczaka) |
Obiady |
Ryż brązowy z kurczakiem i warzywami (100g ryżu brązowego, 150g piersi z kurczaka, 200g mieszanki warzyw mrożonych, 50g sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego) |
Makaron pene z kurczakiem (100g żytniego makaronu, 150g piersi z kurczaka, 100ml jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka koperku, 10g oliwy z oliwek) |
Ryż brązowy z jajkami (100g ryżu brązowego, 3 całe kurze jaja, 10g oliwy z oliwek, świeży sok z jabłek) |
Tortilla po meksykańsku (2 placki tortilli, 200g drobiowego mięsa mielonego, 50g czerwonej fasoli, 100g pomidorków koktajlowych, 50g kukurydzy, chili) |
Kasza gryczana z indykiem (100g kaszy gryczanej, 150g filetu z indyka, 10g oliwy z oliwek, 1 mała papryka, 70g pieczarek, 100g surówki z marchwi) |
Podwieczorki |
Naleśniki z twarogiem (4 naleśniki przygotowane na mące żytniej, 150g chudego twarogu, 75ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru) |
Makaron żytni z jajkami (100g makaronu żytniego, 3 całe jaja, 10g oliwy z oliwek) |
Ryż paraboliczny z kurczakiem i szpinakiem (100g ryżu parabolicznego, szpinak gotowany, 100g filetu z kurczaka, 100ml jogurtu naturalnego, 50g sera typu Brie) |
Indyk pieczony z warzywami (100g piersi z indyka, 100g młodych marchewek, 100g ziemniaków, 1 duże jabłko) |
Pieczony dorsz w cytynie (100g filetu z dorsza bez skóry, 100g pieczonych ziemniaków – bez tłuszczu, surówka z marchwii i jabłek) |
Kolacje |
Twaróg chudy z migdałami (150g twarogu chudego, garść migdałów) |
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem (200g serka wiejskiego, 2 rzodkiewki, odrobina szczypiorku) |
Kazeina micelarna (35g kazeiny micelarnej, 150ml wody) |
Koktajl białkowy (100ml jogurtu naturalnego, 40g odżywki białkowej typu „na noc”) |
Koktajl białkowy II (100ml jogurtu naturalnego, 5 truskawek, 30g odżywki białkowej WPC, 2 łyżki kakao) |
Odżywki na masę
Rola suplementacji w procesach budowy masy mięśniowej jest coraz większa. Producenci prześcigają się w różnego rodzaju nowościach, których skuteczność jest bardzo różna. Jakie preparaty warto stosować budując masę mięśniową? – przede wszystkim, w naszej diecie powinno znaleźć się miejsce dla:
- odżywek kreatynowych
- białka serwatkowego
- aminokwasów BCAA
Alternatywę dla kilku różnych środków mogą stanowić gotowe, kompletne kompozycje silnie działających substancji. Przykładem takiej odżywki jest Mass Extreme – doskonale opiniowany produkt (zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów). Tomasz Kornalewski, multimedalista Mistrzostw Świata w Kulturystyce klasycznej opiniował Mass Extreme w następujący sposób: Mass Extreme to absolutnie numer 1 wśród suplementów na budowanie masy mięśniowej. Działanie produktu można zauważyć już od pierwszego dnia stosowania. Odpowiedni dobór składników gwarantuje wzrost masy mięśniowej oraz siły pozwalającej realizować nawet najcięższy trening! Więcej o Mass Extreme znajdziecie w naszym poradniku o skutecznych suplementach na masę i w teście mass extreme.
Jak utrzymać dietę na masę?
Stworzenie diety na masę to zadanie, które nie jest takie trudne. Znacznie bardziej kłopotliwe jest zastosowanie się do nowych zasad odżywiania. Wszak, zwiększenie porcji, eliminacja niezdrowej (acz smacznej!) żywności czy restrykcyjne podejście co do pór konsumpcji – to niemałe wyzwanie.
Spore grono osób, najzwyczajniej w świecie – po kilku tygodniach, a czasem nawet dniach – rezygnuje z restrykcyjnych jadłospisów i ulega pokusom. Jak temu zapobiec? Co zrobić, aby utrzymać motywację do diety?
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka wskazówek, które będą miały pozytywny wpływ na Twoje chęci do działania. Zapraszamy do lektury!
- Cel
Precyzyjne określenie tego, co chcemy osiągnąć jest kluczowe. Wszak, przez cały okres stosowania diety – będziemy się do tego odnosili. Dlatego też, weź kartkę i długopis, a następnie precyzyjnie określ co chcesz osiągnąć. Podaj docelowe wymiary i wagę swojego ciała. Opracowany cel umieść w dobrze widocznym miejscu – na lodówce, tablicy korkowej lub drzwiach do Twojego pokoju. - Plan
Opracowanie jadłospisu na masę to pewnego rodzaju plan, który musisz skrzętnie wykonywać. Pamiętaj jednak, by planować w taki sposób, aby nie kolidowało to z innymi, istotnymi elementami Twojego życia.Jeśli jest to możliwe – na czas budowy masy mięśniowej, dostosuj swój styl życia do nowych warunków, tj. przeprowadź metamorfozę trybu życia i uwzględnij w nich: dietą, trening, sen, relaks i suplementację. Wszak, wszystkie te czynniki mają mniejszy lub większy wpływ na sukces w rozwoju Twoich mięśni. - Nagroda
Nic tak nie stymuluje motywacji jak… nagrody. Poza listą korzyści, która powinna być jak najdłuższa – ustal nagrody materialne, tj. zakup nowej gry, wyjście do kina itd. Pamiętaj jednak, że nagrody nie mogą kolidować z zasadami diety na masę. - Inwestycja
Dla wielu osób, najlepszą motywacją do działania jest po prostu – zainwestowanie swoich pieniędzy. Zrób zakupy na cały tydzień i zamów zapas odżywek. Świadomość Twojej inwestycji sprawi, że rezygnując – stracisz. - Relaks
Wpływ na naszą zdolność do działana w konkretnym czasie ma między innymi samopoczucie. Dlatego też, powinieneś każdego dnia zadbać o solidną dawkę relaksu. Odpoczynek psychiczny jest tutaj kluczowy. Wszak, stres i złe samopoczucie sprawiają, że nasza motywacja do działania znacząco maleje.
Pamiętaj: nawet najdłuższa podróż zaczyna się od małego kroku, dlatego też – nie bój się i podejmij wyzwanie budowania masy ciała. Choć, wydaje Ci się to trudne, to po pewnym czasie zbudujesz nawyk (zautomatyzowany sposób zachowania i reagowania), a dieta będzie traktowana jako normalność, a nie przykry obowiązek.
Zobacz opinie na forum o artykule: