Czy czujesz się przeciążony, masz mało energii życiowej, a może dopada Cię często przeziębienie? Chcesz coś zmienić w swoim codziennym jadłospisie, pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, ale ilość diet oczyszczających przyprawia Cię o prawdziwy zawrót głowy? Najlepszym rozwiązaniem okazuje się najczęściej prowadzenie zdrowej diety oraz umiarkowany wysiłek fizyczny, ale to nie wszystko. Warto także raz na pół roku przeprowadzić wegański detoks, który z pewnością przysłuży się zdrowiu. Tylko od czego zacząć detoks wegański?
Co to jest detoks wegański?
Posiadamy kilka systemów oczyszczania: jelito grube, wątrobę, płuca, nerki, mięśnie, tkankę tłuszczową, skórę, nos, oczy i uszy. Niestety jemy za dużo przetworzonej żywności. Nawet produkty EKO nie są zupełnie wolne od zanieczyszczeń. Dodatkowo prowadzimy często stresujący i niezdrowy tryb życia, śpimy zbyt mało, a dzięki temu nasze systemy oczyszczające stają się zanieczyszczone i nie mogą w pełni spełniać swojej roli – a zatruty organizm nie będzie nigdy zdrowy. Wegański detoks przyda się zarówno weganom, wegetarianom, jak i pozostałym osobom, chcącym zadbać o swoje zdrowie.
Wegański detoks rozpoczynamy wtedy, kiedy mamy dostęp do jak najświeższych owoców i warzyw. Należy go przeprowadzić późną wiosną, latem, albo wczesną jesienią. Możliwe jest przeprowadzenie takiego oczyszczania nawet do 2-3 razy w roku. Może to być zarówno tygodniowa kuracja, ale nie jest wykluczone przeprowadzenie 3-dniowego albo weekendowego detoksu. Dzięki temu, iż taki rodzaj oczyszczania nie trwa zbyt długo, nie stanowi to szoku i niebezpieczeństwa dla organizmu, a jest jedynie przyjemnym okresem wytchnienia od codziennej, jedzeniowej rutyny.
Warto zastanowić się przed rozpoczęciem oczyszczania, nad wyborem właściwych dni do oczyszczania. W tym okresie powinniśmy mieć więcej czasu, bowiem zarówno planowanie, jak i przygotowywanie posiłków jest dość czasochłonnym procesem. Nieodzowny jest także spokojny umysł oraz wystarczająco odprężone ciało. Czas detoksu wegańskiego ma być dla Ciebie przyjemny, a nie przepełniony stresem i strachem.
Jak rozpoznać, czy potrzebujesz detoksu wegańskiego?
Możesz oczywiście skorzystać z porady lekarza, prosząc go o dokładne sprawdzenie stanu Twojego zdrowia. Jeśli jednak Twoje menu obfituje w słodkie i tłuste potrawy, przyjmujesz na stałe leki, nie ćwiczysz, palisz papierosy, często pijesz alkohol, masz nadwagę, prawdopodobnie w Twoim ciele nagromadziło się wiele szkodliwych substancji. Oczyszczanie organizmu z pewnością nie zaszkodzi zdrowym osobom, dla których ten okres stanowić będzie wstęp do zdrowego odżywania. Ponadto sam detoks wegański jest skuteczny i wyprowadza z wielu kłopotów zdrowotnych. Z tego rodzaju oczyszczania mogą oczywiście także skorzystać osoby pozostające na diecie wegańskiej.
Nawet jeśli masz wrażenie, że nic Ci nie dolega, warto chociaż raz w roku poddać się takiemu wegańskiemu oczyszczaniu. Jeśli jednak zauważysz u siebie jeden z poniższych czynników, być może potrzebujesz częstszego detoksu:
- problemy z wypróżnianiem
- worki i sińce pod oczami
- problemy z wypróżnianiem
- kłopoty ze snem
- rozdrażnienie
- katar bez widocznej przyczyny
- bóle brzucha
- bóle stawów
Co jeść na detoksie wegańskim?
Główne zalecenia dla osób chcących przeprowadzić tego rodzaju oczyszczanie przedstawiają się następująco:
- oczywiście nie jemy mięsa, a przez cały dzień spożywamy posiłki przygotowywane tylko na bazie świeżych lub gotowanych warzyw i owoców, a ich proporcja powinna wynosić 20% owoców i 80% warzyw
- należy zupełnie wykluczyć także jaja oraz przetwory mleczne. Tego rodzaju menu oczyszczające zezwala jedynie na spożycie w niewielkiej ilości naturalnego jogurtu
- pijemy świeżo tłoczone soki owocowe i warzywne, przynajmniej 3 razy dziennie. Najlepiej jest oczywiście przygotować je samemu w domu, co pozwala na wybór składników najwyższej jakości. Warto pamiętać o tym, iż najwięcej enzymów w soku znajduje się zaraz po jego wyciśnięciu.
- jedynym dozwolonym tłuszczem jest tłoczony na zimno olej lniany, który można spożywać nawet kilka razy dziennie
- detoks wegański zakłada także eliminację ryżu, kaszy i makaronów. Choć dieta wegańska nie ogranicza spożywania takich produktów, to sam detoks wyklucza ich czasowe przyjmowanie. Takie tygodniowe oczyszczanie pozwoli z pewnością odetchnąć ciału i skórze, a makarony i kasze pozostając długo w układzie trawiennym nie pozwalają organizmowi na pełną regenerację.
- źródłem słodkości jest miód, cukier trzcinowy, melasa i syrop klonowy – tylko w niewielkiej ilości
- chleb można spożywać jedynie na prawdziwym zakwasie, choć najlepiej zrobić go samodzielnie w domu. Można go lekko zgrillować i pokropić olejem lnianym w niewielkiej ilości. W ciągu dnia można zjeść 2-3 kromki chleba, pomiędzy posiłkami.
- dzienne spożycie soli należy w miarę możliwości zmniejszyć do niemal do zera. Taki detoks zakłada także całkowite wyeliminowanie pieprzu. Zamiast nich używamy innych przypraw, takich jak tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, czy bazylia. Dodatkowo można wprowadzić do posiłków kolendrę, ziele angielskie, koper włoski, rozmaryn, szafran i szałwię.
- pozostając na takiej diecie oczyszczającej pijemy głównie soki, wykluczamy całkowicie kawę, herbatę (czarną i zieloną), którą zastępujemy herbatką rumiankową lub miętową
Detoks wegański – efekty
Odtruwanie organizmu pomaga nam zwalczyć wiele dolegliwości zdrowotnych. Warto jednak przeprowadzać go regularnie, bowiem tylko systematyczne oczyszczanie organizmu pozwala na zachowanie zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Podstawowa rola detoksu wegańskiego polega na poprawie pracy narządów wewnętrznych, wyglądu skóry, włosów i paznokci. Pamiętajmy, że taki detoks warto jest połączyć z odpowiednią dawką ruchu, która pozwoli na szybsze usunięcie zalegających toksyn.
Dzięki takiemu oczyszczaniu, organizm pozbędzie się wielu zalegających w nim szkodliwych substancji, ale to nie wszystko:
- pozbędziesz się kilku nadmiernych kilogramów
- odciążysz układ pokarmowy
- detoks pozwala lepiej poznać nasze ciało
- organizm zostaje zaopatrzony w niezbędne witaminy i mikroelementy
- wyrzucisz z organizmu substancje toksyczne oraz resztki przemiany materii, które w nim zalegają
- wegańskie oczyszczanie pozwala na pewien czas zmienić naszą jedzeniową rutynę, przyzwyczajenia oraz daje szansę wyjścia z “jedzeniowej” strefy komfortu
Dieta wegańska – czy faktycznie działa?
Dieta wege to coś więcej niż moda, to sposób życia w zgodzie z naturą, choć jest ona przyczyną wielu kontrowersji. Czy jednak weganizm naprawdę tak źle wpływa na zdrowie? Choć ten rodzaj odżywania wyklucza możliwość spożycia wielu produktów, to dieta składająca się z warzyw i owoców może w pełni zaspokoić potrzeby organizmu, przynosząc jednocześnie wiele innych korzyści. Potwierdzono, że dieta wegańska nie tylko zaspokoi zapotrzebowanie na składniki odżywcze, lecz może zapobiegać niektórym chorobom, a nawet sprzyjać ich leczeniu. Ponadto pozwoli Ci schudnąć pozbywając się niechcianych kilogramów.
Dieta wegańska – efekty:
- niższe ryzyko śmierci wywołanej chorobą niedokrwienną serca
- niższe ciśnienie krwi
- niższy poziom cholesterolu LDL, co bezpośrednio zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
- mniejszy wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze
- niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B
- niższy wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi i otyłości)
- mniejsze ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych
- eliminacja z diety białej mąki, rafinowanych olejów oraz tłuszczy trans, a nie tylko mięsa zwierzęcego
- mniejsze ryzyko zaparć, hemoroidów, próchnicy zębów
- znikają objawy nietolerancji pokarmowych (wzdęcia, wysypki, biegunki)
- reguluje się praca układu pokarmowego
Dieta wegańska – składniki odżywcze
W opinii wegan człowiek z natury jest roślinożercą, a nasze ciała nie są przystosowane do jedzenia zwierząt. Choć prawda jest taka, że ludzie jedzą mięso od milionów lat, a układ nasz pokarmowy doskonale radzi sobie ze jego strawieniem, to jednak eliminacja mięsa na rzecz wprowadzenia do diety dużej ilości warzyw i owoców dostarczy organizmowi wszystkiego czego potrzebuje:
- białko – wiele osób obawia się tego, czy dieta wegańska dostarcza go w odpowiedniej ilości. Bez obaw – w diecie roślinnej nie brakuje tego składnika. Przecież białko znajduje się w większości spożywanych przez nas pokarmów (orzechy, warzywa, nasiona, strączki czy zboża). Nie jest prawdą, że nabiał i mięso stanowią najlepsze źródło tego składnika. Ponadto spożywanie w nadmiernych ilościach białka może zaszkodzić naszemu zdrowiu, stąd w diecie nie powinno być go za dużo. Warto natomiast zadbać o to, aby w naszym codziennym menu znajdowała się soczewica, fasola, ciecierzyca, czy produkty sojowe. W trakcie diety wegańskiej nie ma potrzeby suplementowania białka, o ile nasz jadłospis jest dobrze zbilansowany. Wiele osób uważa, że białko roślinne nie jest aż tak bardzo wartościowe jak to zwierzęce – nie jest to jednak całkiem prawdziwe stwierdzenie. Wprawdzie białko pochodzenia zwierzęcego składa się z około 20 aminokwasów, roślinne z 8-9 aminokwasów – jednak to właśnie tych 8-9 potrzebuje nasz organizm.
- wapń – wiele produktów pochodzenia roślinnego zawiera całkiem dużo wapnia, np.: jarmuż, mleko sojowe, tofu, nasiona sezamu, migdały, czy orzechy brazylijskie. Ponadto jeśli nasza dieta bogata jest w produkty zwierzęce, prowadzi to z czasem do zakwaszenia w organizmie. Wapń buduje nasze kości i zęby, ale przede wszystkim odpowiada za właściwą równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a osoby spożywające duże ilości mięsa, potrzebują go więcej niż te będące na diecie wegańskiej.
- tłuszcze – jest to niezwykle istotny składnik, bowiem dodaje energii do życia oraz wspomaga metabolizm. Wraz z pożywieniem w szczególności należy dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Z tego właśnie powodu w diecie wegańskiej należy postawić na produkty, będące ich naturalnym źródłem (np. siemię lniane, pestki dyni, czy awokado).
- węglowodany – w diecie dorosłego człowieka powinny stanowić 50 do 70% całkowitego zapotrzebowania dobowego na energię, a będąc na diecie wegańskiej dostarczamy organizmowi wielu węglowodanów złożonych oraz cennego błonnika.
Przykładowy jadłospis oczyszczającej diety wegańskiej
Zanim podejmiemy się wegańskiego detoksu, warto najpierw zaopatrzyć się w warzywa i owoce – najlepiej z upraw ekologicznych. Jeśli jednak nie jest to możliwe, należy dokładnie umyć produkty w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek octu, który zneutralizuje pestycydy.
DZIEŃ I
Śniadanie
- Dzień rozpoczynamy od świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, pomarańczy, albo z obu tych składników.
- Śniadanie będzie wyglądało identycznie każdego dnia, a mianowicie będzie to duża miska płatków owsianych przygotowanych na wodzie. Można dodać do smaku szczyptę imbiru, cynamonu, suszone, albo świeże, sezonowe owoce. Zamiast cukru dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
- Można również spożyć surowy owoc lub kromkę naturalnego żytniego chleba.
Obiad
- Zupa z dowolnie wybranych warzyw.
- Talerz różnych sałat polany z olejem lnianym.
- Gotowane, ewentualnie pieczone warzywa.
- Surowy lub duszony owoc.
Kolacja
- Na kolację możemy zjeść takie dania jak na obiad, tylko raz wykluczamy zupę, raz sałatę, zastępując je 1-2 kromkami żytniego chleba opiekanego w tosterze i skropionego olejem lnianym.
DZIEŃ II
Śniadanie
- Świeżo wyciskany sok pomarańczowy, grejpfrutowy, lub mix.
- Śniadanie, jak wyżej.
- Między obiadem, a kolacją wypijamy świeżo wyciskane soki, przygotowane z dowolnej kombinacji warzyw i owoców.
Obiad
- Zupa warzywna wraz z kromką naturalnego żytniego chleba, skropionego olejem lnianym.
- Pietruszkowe ziemniaki (ugotować kilka ziemniaków, otoczyć w natce pietruszki i oleju lnianym).
- Gotowana zielona fasolka z dressingiem z jogurtu.
- Sałatka z rzodkiewki i natki pietruszki.
Kolacja
- Słodko kwaśna zapiekanka warzywna (przepis poniżej).
DZIEŃ III
Śniadanie
- Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Poranny posiłek jak powyżej.
- Między obiadem a kolacją wypijamy sok burak-seler lub marchew-jabłko.
Obiad
- Zupa z warzywami, podana z kromką naturalnego żytniego chleba żytniego polanego olejem lnianym.
- Sałatka z marchewki i jabłka. Do smaku można dodać odrobinę soku jabłkowego lub skropić cytryną. Podawać na liściach sałaty.
- Grillowany bakłażan, cukinia lub papryka. Przez podaniem warzywa można posmarować rozgniecionym czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
Kolacja
- Opiekane ziemniaki w ziołach (przepis poniżej).
DZIEŃ IV
Śniadanie
- Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Śniadanie jak wyżej.
- Pomiędzy obiadem i kolacją wypijamy świeże soki, np. jabłko-marchew.
Obiad
- Zupa z warzywami, podana z kromką naturalnego żytniego chleba żytniego polanego olejem lnianym.
- Pyszne ratatuj (przepis poniżej) podawane z opieczoną w tosterze kromką żytniego chleba, skropioną olejem lnianym.
- Sałatka ze szczypiorku i sałaty, podana z dresingiem z naturalnego jogurtu, soku z cytryny i rozgniecionego czosnku.
Kolacja
- Ugotowana lub upieczona w piekarniku kukurydza.
DZIEŃ V
Śniadanie
- Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Śniadanie jak wyżej.
- Pomiędzy obiadem i kolacją wypijamy świeże soki, np. jabłko-marchew-burak.
Obiad
- Zupa z warzywami, podana z kromką naturalnego żytniego chleba żytniego polanego olejem lnianym.
- Sycąca sałatka ziemniaczana (przepis poniżej).
Kolacja
- Pyszne smoothie (Składniki: gruszka, szpinak, pomarańcza, nasiona chia oraz woda. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy).
Wegański detoks – przepisy
Słodko kwaśna zapiekanka
Składniki: 2 obrane jabłka pokrojone w plasterki, niewielki por pokrojony w piórka, mała cebula pokrojona w cienkie plasterki, ziemniak pokrojony w małą kostkę, jeden pomidor i średnia cukinia pokrojona w plasterki, do smaku ząbek czosnku, liść laurowy i oregano.
Przygotowanie: Warzywa ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, w kolejności jak powyżej. Pomiędzy każdą warstwę włożyć listek laurowy, odrobinę oregano, czosnek i rozgniecionego pomidora. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 2 godziny. Podajemy wraz z kromką żytniego chleba polanego odrobiną oleju lnianego.
Opiekane ziemniaki w ziołach
Składniki: kilka niewielkich, pokrojonych w plasterki ziemniaków. cebula, dowolne zioła (majeranek, tymianek, bazylia, czy zioła prowansalskie).
Przygotowanie: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojoną cebulę, na to położyć pokrojone ziemniaki, posypać ziołami. Na to kolejna warstwa cebuli, ziemniaków i ziół. Piec w piekarniku w niskiej temperaturze (150 stopni), przez 90 min., aż warzywa będą miękkie. Aby ziemniaki i cebula nie przypaliły się, na dno naczynia można dodać kilka łyżek wody.
Ratatuj
Składniki: 2 małe cebulki, 1 czerwona papryka, bakłażan, 3 pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżeczki octu winnego, majeranek do smaku.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, aby danie się nie przypaliło. Dodajemy majeranek, czosnek i ocet winny. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 90 minut.
Sycąca sałatka ziemniaczana
Składniki: 2 ziemniaki, kawałek cebuli, 6 łyżek ugotowanej ciecierzycy, awokado, łodyga selera naciowego, ogórek kiszony, łyżka oliwy, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, sok z kiszonej kapusty.
Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę, ciecierzycę, pokrojone awokado, ogórek kiszony i łodygę selera naciowego. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i soki: z cytryny i kiszonej kapusty. Tak przygotowanym dressigniem polewamy sałatkę.
Zobacz opinie na forum o artykule: