Ocet jabłkowy to jeden z wielu rodzajów octu. Bardzo możliwe, że znajdziesz go w swojej kuchni, a używasz go jedynie jako dodatek potraw, zwłaszcza tych warzywnych. Chyba każdy zna ten charakterystyczny – jabłkowy, octowy smak i zapach, który wynika z wysokiej zawartości kwasu octowego. Jednak kuchnia, to nie jedyne miejsce, w którym ocet jabłkowy znalazł swoje szerokie zastosowanie.

Ocet ten bowiem oprócz walorów smakowych słynie także z innych właściwości, w tym z tych leczniczych. Już w dawnych czasach używano go bowiem do pobudzenia ciśnienia krwi, oczyszczenia wątroby, ale i do leczenia przeziębienia i kaszlu. Mówi się także, że reguluje poziom cukru we krwi oraz wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Od niedawna uważa się również, że picie octu jabłkowego wpływa korzystnie na proces odchudzania. Można go stosować nie tylko wewnętrznie, pijąc, ale także zewnętrznie na ciało.

Właściwości octu jabłkowego zależą przede wszystkim od jakości użytych owoców. Najlepiej, aby dokładnie zapoznać się z ich źródłem pochodzenia. Najbardziej wartościowe jabłka to te, z upraw ekologicznych. Tylko wtedy ocet jabłkowy nie będzie zawierał szkodliwych toksyn środowiskowych. Bardzo istotny jest również sam sposób produkcji. Istnieją bowiem dwa rodzaje fermentacji:

  • poprzez zastosowanie określonych typów drożdży – ze względu na to, iż tak powstały ocet jabłkowy zawiera różne rodzaje soli i produktów ubocznych powstałych w trakcie pasteryzacji, traci on swój charakter leczniczy, a więc nie dostarcza do organizmu żadnych wartości.

  • naturalne przygotowanie – ocet jabłkowy powstaje w tym przypadku dzięki zawartym w każdym jabłku drożdżom owocowym. To właśnie ta metoda pozwala na powstanie naturalnego produktu żywnościowego, który przyniesie naszemu organizmowi cenne korzyści. Dlatego warto samemu zrobić ocet jabłkowy. Wystarczy odpowiednia ilość rozdrobnionych jabłek, do których dodamy drożdże. To dzięki nim cukier przekształci się w alkohol. Następnie bakterie fermentują alkohol i tak powstanie kwas octowy, a w tym przypadku – jabłkowy.

Właściwości octu jabłkowego

  • Zwalcza łupież – ocet jabłkowy to doskonały środek do mycia włosów, ale i środek przeciw łupieżowi.

  • Eliminuje kurzajki – kurzajki wyglądają nieestetycznie, ale możesz się ich łatwo pozbyć. Zamocz wacik w wodzie z dodatkiem octu i smaruj nim kilka razy dziennie zmiany na skórze. Następnie ten sam wacik nałóż na kurzajkę, przewiąż bandażem i pozostaw na noc.

  • Rozjaśnia skórę – ocet jabłkowy pomaga uregulować pH skóry, co z kolei pozwala wyeliminować przebarwienia. Wykonaj delikatny masaż skóry twarzy, a cera nabierze jasności i jędrności.

  • Ocet jabłkowy stosowany jest do przeczyszczania rur – w tym celu należy przygotować mieszankę składającą się z pół szklanki sody oczyszczonej i pół szklanki soli kuchennej. Następnie zalej ją octem jabłkowym i szklanką wody (najlepiej gorącej).

  • Poprawia humor i dodaje energii – już trzy łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczona w szklance wody wpływają korzystnie na nasze samopoczucie. Wspomniany ocet zawiera bowiem enzymy, które chronią nasz organizm przed wyczerpaniem.

  • Wybiela zęby – szklankę wody uzupełnij kilkoma łyżkami octu jabłkowego i wypłucz nim jamę ustną. Pozwoli to na usunięcie przebarwień i wybielenie szkliwa.

  • Dezynfekuje mieszkanie – ma zabójcze działanie dla domowych bakterii.

  • Uśmierza ból gardła – płukanie gardła octem jabłkowym łagodzi stany zapalne wywołane przez bakterie.

  • Łagodzi oparzenia – zapobiega powstawaniu oparzeń i podrażnień wywołanym przez promieniowanie słoneczne.

  • Przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej – ocet jabłkowy jest świetny na odchudzanie. W tym przypadku przyspiesza metabolizm, zwiększa spalanie kalorii i tłuszczu – ale o tym za chwilę.

  • Działanie przeciwbólowe – ocet jabłkowy użyty w tym charakterze wykazuje właściwości łagodzące, zwłaszcza bóle stawowe i mięśniowe.

  • Zdrowe włosy – poprawia kondycję włosów i stanowi naturalny kosmetyk do włosów.

  • Łagodzi zgagę – zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych i poprzez to pomaga zwalczyć zgagę i refluks żołądka.

  • Zmiękcza tkaniny – stanowi świetną eko alternatywę dla tradycyjnych płynów do płukania.

  • Ma działanie prozdrowotne – szeroko dostępne informacje wskazują, iż zapobiega on powstawaniu miażdżycy i nadciśnieniu, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę układu trawiennego, wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

jak ocet jabłkowy wpływa na redukcję

Choć dzisiaj można znaleźć na półkach sklepowych wiele rodzajów octu, najnowsze badania dowodzą, iż to właśnie ocet jabłkowy jest najcenniejszy dla naszego organizmu. Informacje płynące ze świata nauki wskazują jednoznacznie, że jego regularne spożywanie wspomaga oczyszczenie naszego organizmu, ale i pracę wielu narządów wpływając jednocześnie korzystnie na ogólny stan naszego zdrowia. Warto zaznaczyć także, że coraz częściej wykorzystywany jest on jako sprzymierzeniec w walce o redukcję tkanki tłuszczowej. Taką zdolność zawdzięcza swoim właściwościom:

  • ocet jabłkowy wspomaga spalanie tłuszczu – dzięki składnikom zawartym w jabłkach, a tym samym w occie jabłkowym, następuje rozszczepianie tłuszczów. Jeśli więc stosujemy odpowiednio zbilansowaną dietę i pamiętamy o aktywności fizycznej, picie octu jabłkowego pomoże w pozbyciu się zapasów zbędnej tkanki tłuszczowej. Dodatkową korzyścią z picia octu jabłkowego jest to, iż obniża poziom cholesterolu.

  • ocet jabłkowy zwiększa tempo przemiany materii – wpływa korzystnie na proces trawienia, ponieważ wydziela się wówczas większa ilość soków żołądkowych oraz szybciej syntetyzowane są enzymy trawienne. Należy wspomnieć także, iż usprawnienie przemiany materii zyskujemy dzięki działaniu pektyn i fitozwiązków. Ale to nie jedyne możliwości tych związków. Wpływają one korzystnie na różne procesy zachodzące w organizmie oraz wykazują właściwości detoksykujące. Warto jednak pamiętać, iż należy zachować umiar i rozsądek w spożyciu octu jabłkowego. Można bowiem podrażnić sobie śluzówkę żołądka i doprowadzić do powstania wrzodów.

  • reguluje poziom cukru we krwi – wypicie octu jabłkowego z dodatkiem wody przed posiłkiem pełnym węglowodanów, może zmniejszyć skoki cukru we krwi występujące zaraz po zjedzeniu posiłku. Jest to korzystne nie tylko dla utraty zbędnych kilogramów, ale wpływa dobrze dla ogólnego stanu zdrowia.

  • rozcieńczony ocet jabłkowy pobudza również procesy trawienne, ponieważ zwiększa produkcję soków i enzymów trawiennych, a to z kolei ważny krok w procesie odchudzania.

  • picie octu z jabłek spowalnia opróżnianie żołądka oraz obniża indeks glikemiczny spożytego posiłku.

Czy wystarczy zatem pić jedynie ocet jabłkowy by schudnąć?

Otóż nie wystarczy, choć odchudzanie przy pomocy octu jabłkowego ma coraz więcej zwolenniczek. Sama kuracja octem jabłkowym nie jest w stanie zlikwidować nadwagi, jeśli nie zmienimy dotychczasowego sposobu żywienia.

Należy przede wszystkim ograniczyć, a najlepiej wyeliminować całkowicie z naszej diety takie produkty jak słodycze, słone przekąski, białe pieczywo czy napoje gazowane, które są jedynie źródłem zbędnych kalorii. Warto zmienić także nasz sposób życia, z siedzącego na bardziej aktywny. Tylko w takiej sytuacji kuracja z wykorzystaniem octu jabłkowego może przynieść spadek wagi.

Dietetycy podkreślają, iż wbrew powszechniej opinii spalanie tkanki tłuszczowej dzięki zastosowaniu octu jabłkowego przebiega wolno. Coraz częściej wykorzystują oni właściwości octu jabłkowego jako substancji wspomagającej redukcję masy ciała.

Pacjentom, którzy mieli duży apetyt i zjadali obfite posiłki, zamiast farmakologicznych leków hamujących łaknienie, zalecają coraz częściej wypicie na pół godziny przed posiłkiem roztworu, który składa się z 1-2 łyżek octu jabłkowego i szklanki przegotowanej wody. Takie działanie skutkowało hamowaniem spożycia dużej ilości posiłku na jeden raz. Ponadto pacjentom zmniejszyła się ochota na słodycze i inne niezdrowe, kaloryczne zachcianki. Dietetycy podkreślają jednak, iż nawet codzienne picie octu bez zmiany sposobu żywienia i trybu życia, nie przyniesie pożądanych efektów. Warto także wspomnieć, iż ocet jabłkowy można pić jedynie przez kilkanaście dni, aby nie zaszkodził organizmowi.

Jak ocet jabłkowy wpływa na procesy redukcyjne?

 

Otóż tajemnica właściwości odchudzających wspomnianego octu tkwi w jego składzie. Ocet jabłkowy to bogate źródło substancji odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. W jego składzie znajdziemy m.in.: potas, sód, aminokwasy, magnez, krzem, żelazo, fosfor, witaminy (A, B, E, C), kwasy (mlekowy, octowy i cytrynowy) oraz pektyny. To właśnie pektyna zasługuje na szczególną uwagę i choć została wymieniona na końcu, jest jednym z głównych składników wspomnianego octu. To właśnie ona odpowiada na regulację procesów trawiennych umożliwiających utrzymanie właściwej wagi. Pektyna nasila także uczucie sytości, co z całą pewnością pomaga w utracie zbędnych kilogramów.

W porównaniu do zwykłego octu, ocet jabłkowy ma trochę wyższą zawartość minerałów i witamin. Ponieważ jest wytwarzany z jabłek, zachowuje również swoje naturalne antyoksydanty, polifenole z owoców oraz składniki odżywcze, konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu, w tym do zachowania poprawnego metabolizmu i trawienia. Poprawny przebieg tych procesów w znacznej mierze odpowiada za utrzymanie właściwej wagi.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Istotnym elementem włączenia octu jabłkowego do diety jest świadomość jego działań niepożądanych i przeciwwskazań, ale i wielkość przyjmowanej dawki. Zachowując stosowny umiar z całą pewnością warto skorzystać z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą ocet jabłkowy. Przepis jest bardzo prosty. 2-3 łyżek octu jabłkowego zmieszać z przegotowaną wodą (1 szklanka), a następnie popijać 2-3 razy dziennie bezpośrednio po posiłku, małymi łyżeczkami. Niektórzy zalecają, aby zmieszać go z sokiem i z dodatkiem miodu. Nierozcieńczonym octem można także lekko skropić sałatki, zastępując tym samym sól. Pamiętaj jednak o tym, aby nie pić octu jabłkowego bez rozcieńczenia. Może on bowiem uszkodzić szkliwo i podrażnić żołądek.

Warto także zaznaczyć, że wybór octu nie jest aż tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Największą wartość odżywczą ma bowiem naturalny ocet jabłkowy, który można rozpoznać po mętnym zabarwieniu. Najlepiej wybrać ten, który uzyskano z zastosowaniem jabłek wolnych od pestycydów.

Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego

Jak każdy produkt, także i ocet jabłkowy ma przeciwwskazania do jego spożywania. O ile wspomniany ocet może wpływać korzystnie na ogólny stan organizmu, o tyle stosowanie go w dużej ilości może przyczynić się do powstania wrzodów błony śluzowej żołądka. Informacje naukowe potwierdzają, iż wysoka kwasowość może podrażnić ich delikatną błonę.

Zbyt duża ilość octu jabłkowego może zaburzać delikatną gospodarkę kwasowo-zasadową oraz doprowadzić z czasem do odwodnienia. Dlatego właśnie produkt ten jest przeciwwskazany dla osób z chorobą wrzodową, ale także dla kobiet w ciąży i dla mam karmiących piersią. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na przewlekłe choroby związane z układem pokarmowym, przede wszystkim z żołądkiem. Nie powinien on być także stosowany przez osoby mające chorą wątrobę. Ponadto choć 2 rozcieńczone łyżki octu nie wydają się problemem, to mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia zgagi.

Regularne przyjmowanie octu jabłkowego w zalecanej ilości ma właściwie same właściwości prozdrowotne. Niemniej jednak ciągły nadmiar octu w diecie może powodować także: hipoglikemię (stąd osoby cierpiące na cukrzycę powinny przedyskutować włączenie octu jabłkowego do swojej diety z lekarzem), obniżenie poziomu potasu oraz erozję szkliwa. Jednorazowe spożycie octu jabłkowego w przesadnej ilości skutkuje zazwyczaj rozstrojem żołądkowym.

Chcesz schudnąć w bezpieczny sposób? Sprawdź ranking najlepszych suplementów diety na odchudzanie:

Jak przygotować ocet jabłkowy?

jak przygotować ocet jabłkowy

Jabłka należy dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z nadpsutych miejsc. Pokroić wraz z gniazdami nasiennymi (bez ogonków) na ćwiartki. Pokrojone jabłka należy następnie przełożyć do dużego słoika i zalać przegotowaną letnią i osłodzoną wodą. Słoik przykryj gazą i owiń sznurkiem. Tak przygotowaną miksturę odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. W trakcie całego procesu jabłka muszą znajdować się cały czas pod powierzchnią wody, w przeciwnym wypadku może pojawić się pleśń i ocet będzie jedynie od wyrzucenia. Aby zapewnić prawidłowy dostęp tlenu do całej powierzchni, można każdego dnia wymieszać łyżką zawartość słoika. I to wszystko.

Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch. Niestety, wtedy trzeba całą zawartość słoja wyrzucić. Najczęściej dochodzi do takiej sytuacji, w wyniku niewłaściwego doboru gatunku jabłek lub zawartymi w nich chemikaliami. Proces produkcji octu jest bardzo delikatny, dlatego też trzeba zachować szczególną higienę. W przeciwnym razie może zakończyć się spleśnieniem nastawu, który bezwzględnie trzeba wtedy wylać.

Fermentacja będzie trwała od 2 do 5 tygodni i kończy się, kiedy woda przestanie się pienić i nie będą powstawały bąbelki. Wówczas należy przelać owoce z octem przez gazę do szklanych, czystych butelek, tak aby uzyskać czysty płyn. Jeśli wszystko się udało, ocet powinien mieć przyjemny jabłkowy zapach i słodko kwaśny smak.

Ocet jabłkowy, jak każdy produkt może pomóc lub zaszkodzić. Jeśli chcesz go spożywać codziennie, tym bardziej zachowaj umiar. Jego zastosowania są bardzo liczne i często bywają wręcz zaskakujące. Ocet jabłkowy, najlepiej ten własnoręcznie przyrządzony, jest dobrym środkiem na odchudzanie. Pamiętaj jednak, że sam ocet nie odchudza, a jedynie skutecznie wspomaga proces zdrowej i łagodnej redukcji masy ciała. Nie dziwi więc, że często określany jest jako dietetyczny hit ostatnich lat.

9 komentarzy
  1. Kinga

    Muszę przyznać, że ocet jabłkowy najlepiej własnoręcznie przyrządzony, to dobry środek wspomagający odchudzanie. Ja używam go również jako przyprawę do sałatek i mięs. Ocet jabłkowy wspomaga trawienie i pomaga pozbyć się nadmiaru nagromadzonej wody w organizmów przez co też czuję się znacznie lepiej 🙂

    Odpowiedz
    • Bozena

      Ja również przygotowywuje go sama 🙂 wcześniej kupowałam go gotowego ale jednak własnej roboty to zupełnie coś innego. Od bardzo dawna używam go do przysmaków. Prócz tego picie octu jabłkowego przed posiłkiem pełnym węglowodanów może zmniejszyć skoki cukru we krwi, które zwykle występują po jedzeniu. To naprawdę doskonały sposób dla utraty wagi 🙂

      Odpowiedz
  2. Oleńka

    Niejednokrotnie słyszałam o działaniu octu jabłkowego w leczeniu kaszlu i przeziębieniu, ale muszę przyznać ze nie słyszałam wcześniej o działaniu odchudzającym. Dopiero na forach internetowych doczytałam jak pozytywne działanie ma właśnie na odchudzanie i procesy trawienne w organizmie. Jestem bardzo ciekawa efektów u siebie, bo właśnie zaczynam kurację 🙂

    Odpowiedz
    • Ula

      Używam octu by poprawić kondycję moich włosów. Choć początkowo podchodziłam do tego bardzo ostrożnie bo bałam się efektu odwrotnego i bym nie była łysa 🙂 to teraz wiem, ze moje obawy były bezpodstawne. Ocet w postaci wcierki we włosy sprawia że są nawilżone i gładkie. Nie pusza mi się i mam wrażenie że widzę coraz więcej małych włosków które rosną. Super

      Odpowiedz
  3. Anielka

    Ocet jabłkowy przygotowywałam do tej pory sama. używałam go głównie do zwalczania łupieżu i na skórę, ponieważ fajnie ją rozjaśnia i eliminuje drobne przebarwienia. Przyznam szczerze, że nie słyszałam o jego działaniu odchudzającym a bardzo mnie to zaciekawiło. Znalazłam też wiele pozytywnych opinii na ten temat więc myślę że wykorzystam go właśnie do takiej kuracji odchudzającej i podzielę się efektami 🙂

    Odpowiedz
  4. Sara

    sama też stosuję ocet jabłkowy ale nie w przypadku odchudzania a jako mieszanka do wcierki na włosy i w walce z zapaleniem skóry. pomaga i dzięki temu moja skóra głowy i włosy są w dużo lepszym stanie

    Odpowiedz
  5. Inusia

    Ja również przygotowywuje ocet jabłkowy sama, ale myślę że początkująca osoba w tym temaxie powinna najpierw poczytać wskazówki odnośnie jego zrobienia, bo łatwo może coś nie wyjść. Mogę potwierdzić że fajnie reguluje on trawienie w organizmie i przyczynia sie do odchudzania 🙂 oprócz tego jak się niedawno dowiedziałam obniża także poziom cholesterolu. Jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem zawsze można go użyć do ulubionej potrawy czy sałatki. Nie traci ona swoich właściwości a dzięki temu w łatwy sposób możemy go spożywać 🙂

    Odpowiedz
  6. Asia

    Już kiedyś spotkałam się z tym że ocet jabłkowy wpływa korzystnie na odchudzanie. Faktycznie coś w tym jest, bo jego regularne spożywanie wspomaga oczyszczenie naszego organizmu wpływając jednocześnie korzystnie na ogólny stan naszego zdrowia. Zaczęłam go używać jako dodatek do potraw więc zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

    Odpowiedz
  7. Franka

    O tym że ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm i korzystnie wpływa na odchudzanie słyszałam już nie raz. Jakoś tylko nie mogłam się na niego zdecydować bo bałam się tego smaku. Muszę przyznać że jest to rewelacyjny składnik do takich np wiosennych sałatek. Rewelacyjnie dodaje smaku. Oprócz tego korzystnie działa na moje ciało, spala tluszcz, oczyszcza i redukuje nadmierne kilogramy. Super

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.